Toplinska svojstva bionanokompleksa kazeina s metalnim oksidima (CROSBI ID 390856)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Husak, Andrea
Hrnjak-Murgić, Zlata
Kratofil Krehula, Ljerka
hrvatski
Toplinska svojstva bionanokompleksa kazeina s metalnim oksidima
U radu su istraživani bionanokompleksi kazeina koji su pripremljeni iz biopolimera kazeina s nanočesticama metanih oksida: magnetita, cinkova oksida i titanova dioksida. Jedan uzorak biopolimera kazeina izdvojen je iz mlijeka i označen kao uzorka kaz1, a drugi uzorka kazeina je komercijalni uzorka, kazA. Proveden je postupak izdvajanja kazeina iz mlijeka metodom koagulacije zakiseljavanjem s octenom kiselinom pri čemu je došlo do koagulacije i njegova taloženja. Priprava bionanokompleksa provedena je u 1 % vodena suspenzija kazeina u koju su dodani metalni oksidi ; magnetit (Fe3O4), cinkov oksid (ZnO) i titanov dioksid (TiO2) u udjelu od 0, 5g. U suspenziju je dodano desetak kapi 10 %- tne octene kiseline te je suspenzija ostavljena stajati na sobnoj temperaturi 24 sata. Karakterizacija pripremljenih uzorka provedena je Infracrvenom spektroskopijom (FTIR) i termogravimetrijskom analizom (TGA). FTIR spektroskopijom praćena je sastav i promjena sastava ispitivanih uzoraka. TG analizom praćena su toplinska svojstva bionanokompleksi kazeina gdje je utvrđeno da se toplinska svojstva znatno povećavaju u prisustvu nanočestica metalnih oksida.
biopolimer; bionanokompleks; kazein; stabilnost; termogravimetrijska analiza; infracrvena spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Thermal properties of casein bionanocomplexes prepared with metal oxides
nije evidentirano
biopolymer; bionanocomplex; casein; stability; thermogravimetric analysis; infrared spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
19.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb