Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina (CROSBI ID 390854)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šuka, Sniježana
Hrnjak-Murgić, Zlata
Katančić, Zvonimir
hrvatski
Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina
Kazein je protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Budući da su osnovne komponente kazeina amino kiseline te prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikujemo tri osnovne podskupine kazeina alfa, beta i kapa frakciju. Kazein se prema nomenklaturi ubraja u biopolimere jer međusobno povezivane amino kiseline čine makromolekule, a svojstva i struktura molekule jednaka su onima kao kod polimera. Velika prednost biopolimera je u tome što su biorazgradljivi i biokompatibilni stoga su od iznimne važnosti za specifične primjene. Izdvajanje kazeina iz mlijeka u radu provedeno je zakiseljavanjem s urea kiselinom pri čemu je došlo do koagulacije i njegova taloženja. Postupnim mijenjanjem pH vrijednost od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebno sve tri frakciju kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Infracrvenom spektroskopijom praćen je kemijski sastav i identifikacija pojedinih amino kiselina u pojedinim frakcijama, a rezultati su pokazali značajne razlike pojedinih alfa, beta i kapa frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom analizirana je struktura gdje je utvrđeno da su svojstva ukupnog kazeina gotovo jednaka svojstvima alfa frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina. Druge dvije frakcije kazeina beta i kapa znatno se razlikuju po toplinskim svojstvima.
kazein; biopolimeri; sinteza; toplinska svojstva
nije evidentirano
engleski
The separation and characterization of casein fractions
nije evidentirano
casein; biopolymers; synthesis; thermal properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
17.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb