Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina (CROSBI ID 390854)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šuka, Sniježana Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina / Hrnjak-Murgić, Zlata (mentor); Katančić, Zvonimir (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šuka, Sniježana

Hrnjak-Murgić, Zlata

Katančić, Zvonimir

hrvatski

Razdvajanje i karakterizacija frakcija kazeina

Kazein je protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Budući da su osnovne komponente kazeina amino kiseline te prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikujemo tri osnovne podskupine kazeina alfa, beta i kapa frakciju. Kazein se prema nomenklaturi ubraja u biopolimere jer međusobno povezivane amino kiseline čine makromolekule, a svojstva i struktura molekule jednaka su onima kao kod polimera. Velika prednost biopolimera je u tome što su biorazgradljivi i biokompatibilni stoga su od iznimne važnosti za specifične primjene. Izdvajanje kazeina iz mlijeka u radu provedeno je zakiseljavanjem s urea kiselinom pri čemu je došlo do koagulacije i njegova taloženja. Postupnim mijenjanjem pH vrijednost od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebno sve tri frakciju kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom. Infracrvenom spektroskopijom praćen je kemijski sastav i identifikacija pojedinih amino kiselina u pojedinim frakcijama, a rezultati su pokazali značajne razlike pojedinih alfa, beta i kapa frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom analizirana je struktura gdje je utvrđeno da su svojstva ukupnog kazeina gotovo jednaka svojstvima alfa frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina. Druge dvije frakcije kazeina beta i kapa znatno se razlikuju po toplinskim svojstvima.

kazein; biopolimeri; sinteza; toplinska svojstva

nije evidentirano

engleski

The separation and characterization of casein fractions

nije evidentirano

casein; biopolymers; synthesis; thermal properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

17.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo