Optimizacija metode izolacije makrolidnih antibiotika u medu (CROSBI ID 390801)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tumpa, Andrea
Žuntar, Irena
Krivohlavek, Adela
hrvatski
Optimizacija metode izolacije makrolidnih antibiotika u medu
Med je izuzetno kvalitetna prehrambena namirnica, a svojim sastavom zadovoljava najviše nutricionističke kriterije. Zbog iznimno velike važnosti i zastupljenosti u ljudskoj prehrani, podvrgnut je konstantnim toksikološkim ispitivanjima. Zakonima je određeno da se u medu ne smiju nalaziti ostaci pesticida, herbicida, farmaceutskih proizvoda te teški metali. Glavni problem svih analiza meda je kompleksnost njegova sastava što uvelike otežava provođenje željenih ispitivanja. Zbog vrlo raznolikog sastava, prije svake analitičke metode, nužno je provesti dobru pripremu uzorka, izolirati analit, pročistiti ga, ukloniti matriks te ga po potrebi i ukoncentrirati. Jedna od najčešćih preparativnih metoda je ekstrakcija na čvrstu fazu (SPE). Ovaj diplomski rad rađen je kao dio postupka optimizacije metode izolacije i detekcije makrolidnih antibiotika iz meda. Izolacija makrolida vrši se metodom SPE, a detekcija i kvantifikacija metodom vezanog sustava tekućinska kromatografija visokog učinka-dvojna spektrometrija mase (HPLC-MS/MS). Ovim radom ustanovljeno je najpogodnije otapalo za eluaciju makrolidnih antibiotika sa SPE kolona te potreban volumen eluensa za ekstrakciju s najvećom iskoristivosti postupka ekstrakcije na čvrstu fazu.
Med ; makrolidni antibiotici ; izolacija ; SPE ; HPLC-MS/MS
nije evidentirano
engleski
Optimisation of the method for macrolide isolation in honey
nije evidentirano
Honey ; macrolides ; isolation ; SPE ; HPLC-MS/MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb