Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like (CROSBI ID 390772)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rečić, Maja
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like
Žitarice čine bazu prehrambene piramide i preporučen dnevni unos iznosi 6-11 porcija na dan, od čega bi bar tri porcije trebale biti cjelovite žitarice. U Hrvatskoj dnevnom unosu žitarica najviše doprinose razne vrste pekarskih proizvoda poput kruha i peciva. Ovo ispitivanje dio je većeg ispitivanja prehrambenih navika odrasle populacije RH koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Cilj ovoga rada bio je ispitati navike konzumacije pekarskih proizvoda ispitanika sa područja Dalmacije i Like i Banovine, te procijeniti dnevni unos soli iz istih. Za prikupljanje podataka korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja, veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama, a učestalost konzumacije kroz dodatna pitanja. Kategorije u koje su razvrstani pekarski proizvodi su crni, bijeli, polubijeli, raženi, ostale vrste kruha, te peciva, a temeljem rezultata zaključeno je kako prevladava unos vrsta kruha i peciva od rafiniranog brašna. Dnevni unosi soli putem pekarskih proizvoda čini oko polovice dnevno preporučenog unosa.
pekarski proizvodi ; sol ; prehrambene navike ; Dalmacija ; Lika i Banovina
nije evidentirano
engleski
Dietary intake of bakery products in Dalmatia and Lika adults
nije evidentirano
bakery products ; salt ; dietary habits ; Dalmatia ; Lika and Banovina
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska