Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like (CROSBI ID 390772)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rečić, Maja Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Rečić, Maja

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Usporedba konzumacije pekarskih proizvoda odrasle populacije Dalmacije i Like

Žitarice čine bazu prehrambene piramide i preporučen dnevni unos iznosi 6-11 porcija na dan, od čega bi bar tri porcije trebale biti cjelovite žitarice. U Hrvatskoj dnevnom unosu žitarica najviše doprinose razne vrste pekarskih proizvoda poput kruha i peciva. Ovo ispitivanje dio je većeg ispitivanja prehrambenih navika odrasle populacije RH koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Cilj ovoga rada bio je ispitati navike konzumacije pekarskih proizvoda ispitanika sa područja Dalmacije i Like i Banovine, te procijeniti dnevni unos soli iz istih. Za prikupljanje podataka korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja, veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama, a učestalost konzumacije kroz dodatna pitanja. Kategorije u koje su razvrstani pekarski proizvodi su crni, bijeli, polubijeli, raženi, ostale vrste kruha, te peciva, a temeljem rezultata zaključeno je kako prevladava unos vrsta kruha i peciva od rafiniranog brašna. Dnevni unosi soli putem pekarskih proizvoda čini oko polovice dnevno preporučenog unosa.

pekarski proizvodi ; sol ; prehrambene navike ; Dalmacija ; Lika i Banovina

nije evidentirano

engleski

Dietary intake of bakery products in Dalmatia and Lika adults

nije evidentirano

bakery products ; salt ; dietary habits ; Dalmatia ; Lika and Banovina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

29.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija

Poveznice