Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu (CROSBI ID 390771)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jozinović, Kristina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Funkcionalna hrana namijenjena prehrani osoba s intolerancijom na laktozu
Intolerancija na laktozu javlja kod osoba koje ne mogu probaviti laktozu (mliječni šećer). Postoji više različitih vrsta intolerancije na laktozu: kongenitalna laktoza intolerancija, sekundarna hipolaktazija i primarna intolerancija laktoze. Kod sva tri tipa problematično je konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog visokog udjela laktoze. Od funkcionalne hrane koja se koristi u prehrani osoba s intolerancijom na laktozu najzastupljenija su fermentirana mlijeka i proizvodi od fermentiranog mlijeka. Razlog tomu je taj što je u njima dio laktoze preveden u mliječnu kiselinu, pomoću mikroorganizama (probiotika), koji su dodani tijekom njihove proizvodnje. Tako je u fermentiranim mliječnim proizvodima udio laktoze smanjen, a povećan udio mliječne kiseline, čime je olakšana njihova probavljivost.
laktoza ; laktoza intolerancija ; funkcionalna hrana ; fermentirana mlijeka ; probiotici
nije evidentirano
engleski
Functional foods in the diet of people with lactose intolerance
nije evidentirano
lactose ; lactose intolerance ; functional food ; fermented milk ; probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska