Zašto sportaši biraju baš proteine sirutke? (CROSBI ID 209350)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Zašto sportaši biraju baš proteine sirutke?
Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su u potpunosti probavljive i iskoristive. Isto tako, proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina koje, nakon unosa, organizam može vrlo lako i brzo iskoristiti. Zbog visokog udjela i povoljnog omjera važnih aminokiselina (lizin, cistein i metionin) proteini sirutke se odlikuju najvećom biološkom vrijednošću u odnosu na ostale proteine. Dugo se smatralo da proteini jaja imaju najveću biološku vrijednost, međutim istraživanja su pokazala da proteini sirutke zauzimaju prvo mjesto. Osobe koje se rekreativno bave sportom i to 3 do 4 puta tjedno, nemaju potrebe za poduzimanjem određenih metoda brze regeneracije organizma pošto imaju dovoljno vremena za oporavak. Međutim, kod sportaša, koji imaju nekoliko treninga dnevno, pravilna prehrana im je od vitalne važnosti. Ključan trenutak za unos pojedinih nutrijenata s ciljem skraćivanja vremena potrebnog za oporavak je odmah nakon fizičke aktivnosti i to do 2 sata nakon treninga. Istraživanja pokazuju da sportaši koji uzimaju odgovarajuću količinu proteina, ugljikohidrata i masti nakon aktivnosti imaju smanjen osjećaj umora i boli u donjim ekstremitetima tijekom treninga koji je slijedio dan poslije. Upravo su visokovrijedni proteini sirutke svoju najveću primjenu pronašli u prehrani sportaša. Koriste se kao dodatak za povećanje mišićne mase isto kao i za oporavak mišića nakon napornog treninga. Preporuka je da se proteinski prahovi miješaju s vodom, jer ako bi se miješali s mlijekom, kazein iz mlijeka može usporiti apsorpciju proteina sirutke. Međutim, u nekim slučajevima je poželjno pomiješati proteine sirutke s kazeinom i to kada je sportašu cilj povećati mišićnu masu (najčešće kod „bodybildinga“).
proteini sirutke; biološka vrijednost
nije evidentirano
engleski
Why athletes choose whey proteins?
nije evidentirano
whey protein; biological value
nije evidentirano