Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zašto sportaši biraju baš proteine sirutke? (CROSBI ID 209350)

Prilog u časopisu | ostalo

Lisak Jakopović, Katarina Zašto sportaši biraju baš proteine sirutke? // Mlijeko i ja, 2 (2014), 20; 6-7

Podaci o odgovornosti

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Zašto sportaši biraju baš proteine sirutke?

Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su u potpunosti probavljive i iskoristive. Isto tako, proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina koje, nakon unosa, organizam može vrlo lako i brzo iskoristiti. Zbog visokog udjela i povoljnog omjera važnih aminokiselina (lizin, cistein i metionin) proteini sirutke se odlikuju najvećom biološkom vrijednošću u odnosu na ostale proteine. Dugo se smatralo da proteini jaja imaju najveću biološku vrijednost, međutim istraživanja su pokazala da proteini sirutke zauzimaju prvo mjesto. Osobe koje se rekreativno bave sportom i to 3 do 4 puta tjedno, nemaju potrebe za poduzimanjem određenih metoda brze regeneracije organizma pošto imaju dovoljno vremena za oporavak. Međutim, kod sportaša, koji imaju nekoliko treninga dnevno, pravilna prehrana im je od vitalne važnosti. Ključan trenutak za unos pojedinih nutrijenata s ciljem skraćivanja vremena potrebnog za oporavak je odmah nakon fizičke aktivnosti i to do 2 sata nakon treninga. Istraživanja pokazuju da sportaši koji uzimaju odgovarajuću količinu proteina, ugljikohidrata i masti nakon aktivnosti imaju smanjen osjećaj umora i boli u donjim ekstremitetima tijekom treninga koji je slijedio dan poslije. Upravo su visokovrijedni proteini sirutke svoju najveću primjenu pronašli u prehrani sportaša. Koriste se kao dodatak za povećanje mišićne mase isto kao i za oporavak mišića nakon napornog treninga. Preporuka je da se proteinski prahovi miješaju s vodom, jer ako bi se miješali s mlijekom, kazein iz mlijeka može usporiti apsorpciju proteina sirutke. Međutim, u nekim slučajevima je poželjno pomiješati proteine sirutke s kazeinom i to kada je sportašu cilj povećati mišićnu masu (najčešće kod „bodybildinga“).

proteini sirutke; biološka vrijednost

nije evidentirano

engleski

Why athletes choose whey proteins?

nije evidentirano

whey protein; biological value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (20)

2014.

6-7

objavljeno

1846-8268

Povezanost rada

nije evidentirano