Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sladila u konditorskoj industriji (CROSBI ID 390721)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lacković, Ines Sladila u konditorskoj industriji / Ačkar, Đurđica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Lacković, Ines

Ačkar, Đurđica

hrvatski

Sladila u konditorskoj industriji

Današnja proizvodnja prehrambenih proizvoda nezamisliva je bez uporabe aditiva. U moru aditiva koji se mogu koristiti, veliku važnost imaju sladila, koja su neizostavna prvenstveno u proizvodnji gaziranih pića i konditorskih proizvoda. Saharoza je od davnina poznata kao najčešće upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, što zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Tijekom godina vodile su se brojne znanstvene rasprave vezane uz konzumaciju alternativnih sladila i njihov negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Prvenstveno su to bila intenzivna, nenutritivna, kemijskom sintezom dobivena sladila kao što su acesulfam K, aspartam, saharin i ciklamat. Za vrijeme nestašice šećera osim umjetnih sladila, veliki procvat doživjela su i sladila dobivena hidrolizom škroba. Ova sladila imaju veću kalorijsku vrijednost od nenutritivnih sladila, ali se dobivaju iz prirodnih sirovina kao što je škrob iz kukuruza, krumpira i pšenice. Najpoznatiji hidrolizati škroba su glukozni sirup, fruktozni sirup i maltozni sirup. Zakonskim propisima regulira se korištenje ovih aditiva u prehrambenoj industriji i zbog toga nema straha od štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Sigurno je da će se ovaj aditiv i dalje konzumirati, upotrebljavati i istraživati, no do otkrića novih sladila ili možda zabrane postojećih, ljudi će nedvojbeno uživati u njihovom slatkom okusu. Cilj ovoga rada je dati pregled sladila koja se koriste u prehrambenoj industriji.

sladilo ; šećer ; konditorska industrija ; konditorski proizvodi ; škrob ; umjetno ; prirodno ; hidroliza ; ljudsko zdravlje ; znanstvena istraživanja ; prihvatljiv dnevni unos.

nije evidentirano

engleski

Sweeteners in confectionary industry

nije evidentirano

sweetener ; sugar ; confectionery industry ; confectionery products ; starch ; artificial ; natural ; hydrolysis ; human health ; scientific research ; the acceptable daily intake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

29.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice