Sladila u konditorskoj industriji (CROSBI ID 390721)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lacković, Ines
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Sladila u konditorskoj industriji
Današnja proizvodnja prehrambenih proizvoda nezamisliva je bez uporabe aditiva. U moru aditiva koji se mogu koristiti, veliku važnost imaju sladila, koja su neizostavna prvenstveno u proizvodnji gaziranih pića i konditorskih proizvoda. Saharoza je od davnina poznata kao najčešće upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, što zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Tijekom godina vodile su se brojne znanstvene rasprave vezane uz konzumaciju alternativnih sladila i njihov negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Prvenstveno su to bila intenzivna, nenutritivna, kemijskom sintezom dobivena sladila kao što su acesulfam K, aspartam, saharin i ciklamat. Za vrijeme nestašice šećera osim umjetnih sladila, veliki procvat doživjela su i sladila dobivena hidrolizom škroba. Ova sladila imaju veću kalorijsku vrijednost od nenutritivnih sladila, ali se dobivaju iz prirodnih sirovina kao što je škrob iz kukuruza, krumpira i pšenice. Najpoznatiji hidrolizati škroba su glukozni sirup, fruktozni sirup i maltozni sirup. Zakonskim propisima regulira se korištenje ovih aditiva u prehrambenoj industriji i zbog toga nema straha od štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Sigurno je da će se ovaj aditiv i dalje konzumirati, upotrebljavati i istraživati, no do otkrića novih sladila ili možda zabrane postojećih, ljudi će nedvojbeno uživati u njihovom slatkom okusu. Cilj ovoga rada je dati pregled sladila koja se koriste u prehrambenoj industriji.
sladilo ; šećer ; konditorska industrija ; konditorski proizvodi ; škrob ; umjetno ; prirodno ; hidroliza ; ljudsko zdravlje ; znanstvena istraživanja ; prihvatljiv dnevni unos.
nije evidentirano
engleski
Sweeteners in confectionary industry
nije evidentirano
sweetener ; sugar ; confectionery industry ; confectionery products ; starch ; artificial ; natural ; hydrolysis ; human health ; scientific research ; the acceptable daily intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek