Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine (CROSBI ID 390626)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milardović, Andreja
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine
Aronija je biljka koja predstavlja jedan od najbogatijih izvora polifenolnih komponenata. Najveći udjel polifenolnih tvari čine antocijani, proantocijani i flavonoli te su upravo ono odgovorni za povoljan preventivan učinak plodova aronije na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak debelog crijeva. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija kojima je određen udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH i FRAP metoda. Svježa aronija ima gotovo dvostruko veći udjel ukupnih fenola u odnosu na uzorak soka. Najveći antioksidacijskii kapacitet određen primjenom DPPH metode pokazuje svježa aronija. Antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode je isti u svježoj aroniji i soku.
aronija; fenolni spojevi; antocijani; flavonoidi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.
nije evidentirano
chokeberry; polyphenols; anthocyanins; flavonoids; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb