Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717238

Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine


Milardović, Andreja
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine
(Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.)

Autori
Milardović, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2014

Stranica
60

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
Aronija; fenolni spojevi; antocijani; flavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(Chokeberry; polyphenols; anthocyanins; flavonoids; antioxidant activity)

Sažetak
Aronija je biljka koja predstavlja jedan od najbogatijih izvora polifenolnih komponenata. Najveći udjel polifenolnih tvari čine antocijani, proantocijani i flavonoli te su upravo ono odgovorni za povoljan preventivan učinak plodova aronije na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak debelog crijeva. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija kojima je određen udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH i FRAP metoda. Svježa aronija ima gotovo dvostruko veći udjel ukupnih fenola u odnosu na uzorak soka. Najveći antioksidacijskii kapacitet određen primjenom DPPH metode pokazuje svježa aronija. Antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode je isti u svježoj aroniji i soku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb