Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine (CROSBI ID 390626)

Ocjenski rad | diplomski rad

Milardović, Andreja Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Milardović, Andreja

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Određivanje antioksidacijske aktivnosti ploda i soka aronije iz berbe 2013. godine

Aronija je biljka koja predstavlja jedan od najbogatijih izvora polifenolnih komponenata. Najveći udjel polifenolnih tvari čine antocijani, proantocijani i flavonoli te su upravo ono odgovorni za povoljan preventivan učinak plodova aronije na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak debelog crijeva. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka aronije. U tu svrhu ispitan je sok i svježa aronija kojima je određen udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, antocijana i antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH i FRAP metoda. Svježa aronija ima gotovo dvostruko veći udjel ukupnih fenola u odnosu na uzorak soka. Najveći antioksidacijskii kapacitet određen primjenom DPPH metode pokazuje svježa aronija. Antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode je isti u svježoj aroniji i soku.

aronija; fenolni spojevi; antocijani; flavonoidi; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Determination of antioxidative activity of the aronia fruit and juice from the harvest year 2013.

nije evidentirano

chokeberry; polyphenols; anthocyanins; flavonoids; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

24.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija