Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 717233

Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine


Coce, Marina
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine
(Honey quality of Varazdin county during 2012 year)

Autori
Coce, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2014

Stranica
49

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
Bagremov med; cvjetni med; fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; sastav meda
(Acacia honey; floral honey; physical-chemical parameters; honey quality; honey composition)

Sažetak
U istraživanju provedenom na 29 uzoraka bagremovog i 29 uzoraka cvjetnog meda određivani su fizikalno-kemijski parametri koji utječu na kvalitetu meda. Određeni fizikalnokemijski parametri uključivali su maseni udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio reducirajućih šećera, maseni udio saharoze te udio 5-hidroksimetilfurfurala (HMF-a). Fizikalno-kemijskim analizama utvrđeno je da su svi uzorci bagremovog meda zadovoljili zahtjeve Pravilnika i CAC-a određenih fizikalno-kemijskih parametara. Što se tiče cvjetnog meda, 12 od 29 uzoraka nije zadovoljilo zahtjev Pravilnika o električnoj provodnosti i samo jedan uzorak nije zadovoljio zahtjeve Pravilnika i CAC-a o udjelu reducirajućih šećera. Zahtjevi Pravilnika i IHC-a za preostale parametre bili su ispunjeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb