Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine (CROSBI ID 390622)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Coce, Marina
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Kvaliteta meda Varaždinske županije tijekom 2012. godine
U istraživanju provedenom na 29 uzoraka bagremovog i 29 uzoraka cvjetnog meda određivani su fizikalno-kemijski parametri koji utječu na kvalitetu meda. Određeni fizikalnokemijski parametri uključivali su maseni udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio reducirajućih šećera, maseni udio saharoze te udio 5-hidroksimetilfurfurala (HMF-a). Fizikalno-kemijskim analizama utvrđeno je da su svi uzorci bagremovog meda zadovoljili zahtjeve Pravilnika i CAC-a određenih fizikalno-kemijskih parametara. Što se tiče cvjetnog meda, 12 od 29 uzoraka nije zadovoljilo zahtjev Pravilnika o električnoj provodnosti i samo jedan uzorak nije zadovoljio zahtjeve Pravilnika i CAC-a o udjelu reducirajućih šećera. Zahtjevi Pravilnika i IHC-a za preostale parametre bili su ispunjeni.
bagremov med; cvjetni med; fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; sastav meda
nije evidentirano
engleski
Honey quality of Varazdin county during 2012 year
nije evidentirano
acacia honey; floral honey; physical-chemical parameters; honey quality; honey composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
18.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb