Bioaktivne komponente čaja (CROSBI ID 390555)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mađarić, Josipa
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Bioaktivne komponente čaja
Čajevi se dobivaju iz različitih biljaka, a pravim čajem smatra se onaj koji se dobiva od biljke čajevac – Camelia Sinensis. Najpoznatija bioaktivna komponenta čaja koji se dobiva od čajevca je polifenol EGCG (epigalokatehin-3- galat). Uz pravi čaj, poznato je mnogo vrsta čajeva koji se dobivaju iz raznolikih biljaka pa se stoga i njihova svojstva kao i funkcionalno djelovanje na ljudsko zdravlje razlikuju. Zdravstvene dobrobiti čaja najčešće se vežu uz spriječavanje antioksidativnog stresa organizma, spriječavanje dijabetesa tipa 2, te poboljšanje kognitivnih sposobnosti.
povijest čaja ; bioaktivne komponente ; EGCG ; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Bioactives of tea
nije evidentirano
history of tea ; bioactive compounds ; EGCG ; health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
19.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska