Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivne komponente čaja (CROSBI ID 390555)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mađarić, Josipa Bioaktivne komponente čaja / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mađarić, Josipa

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Bioaktivne komponente čaja

Čajevi se dobivaju iz različitih biljaka, a pravim čajem smatra se onaj koji se dobiva od biljke čajevac – Camelia Sinensis. Najpoznatija bioaktivna komponenta čaja koji se dobiva od čajevca je polifenol EGCG (epigalokatehin-3- galat). Uz pravi čaj, poznato je mnogo vrsta čajeva koji se dobivaju iz raznolikih biljaka pa se stoga i njihova svojstva kao i funkcionalno djelovanje na ljudsko zdravlje razlikuju. Zdravstvene dobrobiti čaja najčešće se vežu uz spriječavanje antioksidativnog stresa organizma, spriječavanje dijabetesa tipa 2, te poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

povijest čaja ; bioaktivne komponente ; EGCG ; zdravlje

nije evidentirano

engleski

Bioactives of tea

nije evidentirano

history of tea ; bioactive compounds ; EGCG ; health

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

19.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija

Poveznice