Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana dijabetičara (CROSBI ID 390552)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Odak, Lidija Prehrana dijabetičara / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Odak, Lidija

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrana dijabetičara

Dijabetes mellitus je progresivna, kronična, metabolička doživotna bolest koja nastaje uslijed apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, a razlikujemo dijabetes tipa 1 (ovisan o inzulinu) i dijabetes tipa 2 (neovisan o inzulinu). Dijabetes tipa 2 najraširenija je bolest današnjice. Za oboljele od dijabetesa tipa 2 pravilna prehrana je temelj liječenja, neovisno o propisanoj oralnoj ili inzulinskoj terapiji. Način prehrane uvelike utječe na regulaciju i tijek bolesti. Prehrambene smjernice za osobe sa dijabetesom tipa 2 vrlo su slične uobičajenoj piramidi prehrane kod koje se energija primarno treba unijeti iz ugljikohidrata, dok unos energije iz masti ne smije premašivati 30 %, unos energije iz zasićenih masnih kiselina 7 % a unos kolesterola 200 mg. Ipak, ne postoji jedinstvena dijabetička dijeta već je liječenje usmjereno na edukaciju pacijenata kako bi oni sami s vremenom stekli sposobnost pralinog odabira namirnica. Cilj rada je dati pregled osnovnih karakteristika dijabetičke dijete i životnih navika povezanih uz smanjanje i/ili povećanje rizika obolijevanja od dijabetesa.

dijabetes; prehrana; dijabetička dijeta

nije evidentirano

engleski

Nutrition of diabetics

nije evidentirano

diabetes; nutrition; diabetic diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

22.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam