Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj (CROSBI ID 390536)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grec, Marijana
Klapec, Tomislav
Šarkanj, Bojan
hrvatski
Mikotoksini u žitaricama žetve 2013. u Hrvatskoj
Žitarice na polju i tijekom skladištenja izložene su različitim vrstama plijesni, što za posljedicu može imati kontaminaciju mikotoksinima. Najčešća je kontaminacija hrane i krmiva aflatoksinima, deoksiniva-lenolom, fumonizinima, ohratoksinom A i zearalenonom u različitim koncentracijama ovisno o okolišnim uvjetima na polju i u skladištu. Cilj ovog rada bio je odrediti pojavnost mikotoksina u hrvatskim žitari-cama žetve 2013. U tu svrhu prikupljena su 24 reprezentativna uzorka žitarica (pšenice, ječma i zobi) namijenjena ljudskoj prehrani. Za određivanje mikotoksina korištena je multimikotoksinska metoda te- kućinske kromatografije – tandemske masene spektrometrije (LC-MS/MS). Rezultati su utvrdili prisut-nost Fusarium mikotoksina, a u manjim koncentracijama detektirani su i mikotoksini rodova Alternaria, Penicillium, Aspergillus, ergot alkaloidi te mikotoksini drugih rodova plijesni. Relativno niske prosječne razine kontaminacije dobivene u ovom radu bi se mogle objasniti toplim i suhim vremenom u periodu cvatnje i žetve žitarica.
žitarice ; mikotoksini ; LC-MS/MS ; deoksinivalenol ; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins in cereals from 2013 harvest in Croatia
nije evidentirano
cereals ; mycotoxins ; LC-MS/MS ; deoxynivalenol ; Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek