Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716685

Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja


Šaranja, Ivana
Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Nutritivne i energetske promjene soje u procesu kondukcijskog sušenja
(Nutritional and energy changes of soybean in the process of conductive drying)

Autori
Šaranja, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30. 06

Godina
2014

Stranica
66

Mentor
Krička, Tajana

Neposredni voditelj
Matin, Ana

Ključne riječi
Jezgra; ljuska; soja; sorte; sušenje; temperatura
(Core; drying; shell; soybean; temperature; varieties)

Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada starim ratarskim kulturama koje se uzgajaju već više od 4000 godina. Biljka se može koristiti u razne svrhe i kod dorade može biti iskorištena 100 %. Danas se njeno sjeme koristi kao izvor jestivih ulja i bjelančevina za prehranu ljudi te za hranidbu domaćih životinja, kao i u razne industrijske svrhe. Međutim, sjeme soje treba se prije upotrebe termički doraditi, kako bi se inaktiviralo nepovoljno djelovanje ureaze i tripsina inhibitora. Oni su sadržani u svježem sojinom sjemenu, a kao takvi izazvali bi probavne smetnje kod konzumenata. Najpovoljniji postupak termičke dorade soje je kondukcijsko sušenje - tostiranje. Nakon provedene termičke dorade jezgra soje se dalje prerađuje u razne svrhe dok ljuska zaostaje kao nusproizvod. Iz tog razloga provedeno je istraživanje ovakvim načinom termičke dorade kako bi se utvrdila nutritivna svojstva jezgre te energetska (goriva) ljuske soje. U radu su bile obuhvaćene tri sorte soje (Gordana, Sivka i Slavonka). Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu odredio se prije i nakon termičke dorade kondukcijskim sušenjem nutritivni sastav jezgre te energetski ljuske soje. Od nutritivnih svojstava jezgre odredio se prema standardnim metodama sadržaj vode, pepela, škroba, masti i bjelančevina. Od energetskih svojstava u ljusci prema standardnim metodama odredio se sadržaj vode, pepela, koksa, gornja (Hg) i donja (Hd) ogrjevna vrijednost i udio C, H , N, S. Sorte soje sušene su kondukcijskim sušenjem na temperaturama od 125 i 135ºC u vremenu od 10, 20 i 30 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Tajana Krička, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb