Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uklanjanje enrofloksacina sorpcijom na hrvatski prirodni zeolit – klinoptilolit: kinetika i termodinamika (CROSBI ID 775266)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Varga, Ines Uklanjanje enrofloksacina sorpcijom na hrvatski prirodni zeolit – klinoptilolit: kinetika i termodinamika // Zagreb. 2013.

Podaci o odgovornosti

Varga, Ines

hrvatski

Uklanjanje enrofloksacina sorpcijom na hrvatski prirodni zeolit – klinoptilolit: kinetika i termodinamika

Prisutnost farmaceutika u vodenom okolišu može nepovoljno utjecati na okoliš i zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja je ispitati mogućnost korištenja hrvatskog prirodnog zeolita – klinoptilolita za uklanjanje veterinarskog farmaceutika enrofloksacina iz vodenih otopina. Ravnoteža i kinetika sorpcije enrofloksacina na prirodni zeolit ispitana je statikim postupkom. Ispitao se utjecaj vremena kontakta otopine enrofloksacina i zeolita, temperature i početne koncentracije enrofloksacina. Primijenjeni su dvoparametarski modeli izotermi, Langmuirova i Freundlichova korištenjem linearne i nelinearne regresijske analize. Langmuirova izoterma pokazala je bolje slaganje s eksperimentalnim podacima. Utvrđeno je da sorpcija slijedi kinetički model pseudo drugog reda. Vrijednosti termodinamičkih parametara (DG°, DH° i DS°) za sustav enrofloksacin-zeolit pokazuju da je proces sorpcije egzoterman i spontan. Dobiveni rezultati pokazuju da je prirodni zeolit učinkovit sorbens za uklanjanje enrofloksacina iz vodenih otopina.

farmaceutici; enrofloksacin; zeolit klinoptilolit; sorpcija; sorpcijska izoterma; kinetiki model; termodinamika

nije evidentirano

engleski

Removal of enrofloxacine by sorption onto Croatian natural zeolite - clinoptilolite: kinetics and thermodynamics studies

nije evidentirano

pharmaceuticals; enrofloxacin; zeolite clinoptilolite; sorption; sorption isotherm; kintetic model; thermodynamic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija