Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716511

Priručnik Svjetske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude


Barton, Hugh; Tsourou, Catherine; za hrvatsko izdanje: Sanković, Mandica;
Priručnik Svjetske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude, Vinkovci: Grad Vinkovci, Projekt Vinkovci Zdravi grad ; Hrvatska mreža zdravih gradova, 2004 (prijevod djela)


Naslov
Priručnik Svjetske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude
(Healthy urban planning)

Autori
Barton, Hugh ; Tsourou, Catherine ; za hrvatsko izdanje: Sanković, Mandica ;

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prijevod djela, strucna

Izdavač
Grad Vinkovci, Projekt Vinkovci Zdravi grad ; Hrvatska mreža zdravih gradova

Grad
Vinkovci

Godina
2004

Stranica
213

ISBN
953-96734-2-9

Ključne riječi
zdravo urbano planiranje
(healthy urban planning)

Sažetak
Urbanizam i zdravlje oduvijek imaju neraskidive veze koje utječu na gospodarstvo i kvalitetu življenja. Knjiga Zdravo urbano planiranje, koju su napisali Hugh Burton & Catherine Tsourou, ove veze vrlo zorno prikazuje. U postupku planiranja i uređenja prostora nužna je suradnja urbanista, stručnjaka iz raznih područja, uprave, gospodarstvenika, kao i korisnika prostora, a sve to uz uvažavanje urbanih i prostornih zakonskih parametara. Međutim, suradnja i partnerstvo teško se postižu. Razlog tomu je složenost i sveobuhvatnost urbanističke znanosti, kao i složeni način prikaza prostornog plana, bez obzira na razinu plana. Posljedice izostanka suradnje i partnerstvasu mnogobrojne, primjrice: izrada urbanih planova koji ne zadovoljavaju potrebe gospodarstva i stanovništva, često mijenjanje urbanih planova, divlja gradnja i slično. Nezainteresiranost za urbane planove obično traje do trenutka kad treba graditi, odnosno ishoditi dozvolu za gradnju, rekonstrukciju... Jedan od načina rješavanja problema nezainteresiranosti korisnika prostora za postupke donošenja urbanih planova jest edukacija kroz upoznavanje s nepoznanicom koja se zove urbanizam. Knjiga Zdravo urbano planiranje, na popularan i prihvatljiv način prikazuje pojmove: urbanizam, urbanist, korisnik prostora - stanovnik, urbano planiranje, zdravlje, međupodručna suradnja, zdravo urbano planiranje. Čitatelju daje razlog i motiv za uključivanje u postupke donošenja urbanih planova. Ova knjiga jedna je od rijetkih iz područja urbanog planiranja koja je namijenjena i onima koji nisu urbanisti. Kao voditeljica područja Zdravog urbanog planiranja u okviru Hrvatske mreže zdravih gradova, smatram da će objavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku olakšati ostvarivanje poboljšanja kvalitete življenja u mjestima i gradovima republike Hrvatske i postizanje glavnog cilja rada hrvatske i međunarodne mreže Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, a to je zdravi gradovi i naselja sa zdravim stanovnicima. Priliku mojoj nakani za prevođenje ove knjige dali su Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu, Sveučilište u Zagrebu - Medicinski fakultet, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar - Hrvatska mreža Zdravih gradova i Poglavarstvo Grada Vinkovaca - na čemu im se zahvaljujem. Naročito sam ponosna što su Vinkovci - grad bogate tradicije i kulture, mjesto koje je kontinuirano naseljeno duže od 8.000 godina, dobio priliku od Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu, za prijevod i objavu knjige Zdravo urbano planiranje - Priručnik Svejtske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Pravo prijevoda za jedno izdanje na hrvatskom jeziku regionalni je direktor Regionalnoga ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije dodijelio Gradu Vinkovcima.POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Barton, Hugh; Tsourou, Catherine; za hrvatsko izdanje: Sanković, Mandica;
Priručnik Svjetske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude, Vinkovci: Grad Vinkovci, Projekt Vinkovci Zdravi grad ; Hrvatska mreža zdravih gradova, 2004 (prijevod djela)
Barton, H., Tsourou, C., za hrvatsko izdanje: Sanković, M. & (2004) Priručnik Svjetske zdravstvene organizacije o planiranju za ljude. Vinkovci, Grad Vinkovci, Projekt Vinkovci Zdravi grad ; Hrvatska mreža zdravih gradova.
@book{book, year = {2004}, pages = {213}, keywords = {healthy urban planning}, isbn = {953-96734-2-9}, title = {Healthy urban planning}, keyword = {healthy urban planning}, publisher = {Grad Vinkovci, Projekt Vinkovci Zdravi grad ; Hrvatska mre\v{z}a zdravih gradova}, publisherplace = {Vinkovci} }