Povišene razina opiorfina u pacijenata sa sindromom pekućih usta (CROSBI ID 614466)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Salarić, Ivan ; Sabalić Maja ; Alajbeg Ivan
hrvatski
Povišene razina opiorfina u pacijenata sa sindromom pekućih usta
Opiorfin je endogeni pentapeptid, zreli produkt PROL1 (proline rich, lacrimal 1) proteina izoliranog iz ljudske sline. Sindrom pečenja usta karakteriziran je osjećajem pečenja u usnoj šupljini bez utvrđenog medicinskog ili dentalnog uzroka i odsustvom kliničkih znakova u usnoj šupljini. Cilj istraživanja bio je izmjeriti koncentraciju opiorfina u uzorcima ukupne stimulirane i nestimulirane sline pacijenata sa sidromom pekućih usta (SPU) i kontrolnih ispitanika. Za kvantifikaciju opiorfina koristili smo osjetljivu, specifičnu i pouzdanu metoda tekućinske kromatografije visokog učinka i tandemne spektrometrije masa (LC–MS/MS). Razina opiorfina bila ja znatno viša u nestimuliranoj slini ispitanika sa SPU u odnosu na kontrolne ispitanike, a nije bilo znatne razlike među uzorcima stimulirane sline. Nije nađena poveznica između sistemskih stanja, konzumacije lijekova i razine opiorfina. Naši rezultati sugeriraju da je salivarni opiorfin, koji ima zasad nepoznatu ulogu u putovima boli, uključen u mehanizme boli kod SPU. Razlika u koncentracijama opiorfina mogla bi upućivati na neuralne mehanizme u razvoju SPU-a. Daljna istraživanja potrebna su kako bi se dobilo uvid u međuodnos intenziteta boli i razine opiorfina kao potencijalnog biomarkera. Prema našem saznanju ovo je prvi pokušaj mjerenja opiorfina u bolnom poremećaju.
opiorfin ; slina ; sindrom pekućih usta
nije evidentirano
engleski
Elevated levels of salivary Opiorphin in Burning Mouth Syndrome patients
Opiorfin je endogeni pentapeptid, zreli produkt PROL1 (proline rich, lacrimal 1) proteina izoliranog iz ljudske sline. Sindrom pečenja usta karakteriziran je osjećajem pečenja u usnoj šupljini bez utvrđenog medicinskog ili dentalnog uzroka i odsustvom kliničkih znakova u usnoj šupljini. Cilj istraživanja bio je izmjeriti koncentraciju opiorfina u uzorcima ukupne stimulirane i nestimulirane sline pacijenata sa sidromom pekućih usta (SPU) i kontrolnih ispitanika. Za kvantifikaciju opiorfina koristili smo osjetljivu, specifičnu i pouzdanu metoda tekućinske kromatografije visokog učinka i tandemne spektrometrije masa (LC–MS/MS). Razina opiorfina bila ja znatno viša u nestimuliranoj slini ispitanika sa SPU u odnosu na kontrolne ispitanike, a nije bilo znatne razlike među uzorcima stimulirane sline. Nije nađena poveznica između sistemskih stanja, konzumacije lijekova i razine opiorfina. Naši rezultati sugeriraju da je salivarni opiorfin, koji ima zasad nepoznatu ulogu u putovima boli, uključen u mehanizme boli kod SPU. Razlika u koncentracijama opiorfina mogla bi upućivati na neuralne mehanizme u razvoju SPU-a. Daljna istraživanja potrebna su kako bi se dobilo uvid u međuodnos intenziteta boli i razine opiorfina kao potencijalnog biomarkera. Prema našem saznanju ovo je prvi pokušaj mjerenja opiorfina u bolnom poremećaju.
opiorphin ; saliva ; burning mouth syndrome
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
86-86.
2014.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Acta stomatologica Croatica
Alajbeg, Ivan
Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu
0001-7019
1846-0410
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096
Povezanost rada
Dentalna medicina, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti