Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate na otvorenom polju (CROSBI ID 390397)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Kristina Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate na otvorenom polju / Parađiković, Nada (mentor); Osijek, . 2004

Podaci o odgovornosti

Horvat, Kristina

Parađiković, Nada

hrvatski

Tehnološko-tehnički čimbenici u proizvodnji salate na otvorenom polju

Salate je jednogodišnja zeljasta biljaka podrijetlom iz dvije vrste Lactuca serriola L. Ona je bogata vitaminom C, B1, B2, karotenom i dr., a od mineralnih tvari bogata je solima kalija, željeza, fosfora i dr. Obitelj Brkić bavi se kroz cijelu godinu proizvodnjom salate i to salate glavatice, sorta Garuda, nizozemskog proizvođača sjemena Enza Zaden. Proizvodnja kreće od veljače i traje do kasnih jesenskih dana, tj. Do kraja 10. mjeseca. Proizvodni proces koji smo pratili na tom gospodarstvu bio je sljedeći: Sjetva je bila 15. do 18. svibnja 2003. u hidropone, jer je to najbolji način rasada i ekonomski zahtjeva najmanja financijska ulaganja, u odnosu na proizvodnju rasada u tresetnim kockama. Sadnja je bila ručna od 05. do 08. lipnja 2003. na sklop 10 biljaka na m2. Berba je također ručna i počela je 05. srpnja 2003. i vršila se u nekoliko navrata. Glavice su prosječno težile 480 grama i slagale su se u plastične sanduke. Salata se uspješno čuva dva do tri tjedna u hladnjačama na temperaturi 1, 5 do 2, 0°C, pri relativnoj vlazi zraka 92%.

salata ; čimbenici ; otvoreno polje

nije evidentirano

engleski

Technological-technical factors in the production of lettuce in the open field

nije evidentirano

lettuce ; factors ; open field

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.07.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)