Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 716190

Automatsko rasklapanje dotrajalih elektroničkih proizvoda


Travaš, Lovro; Kunica, Zoran
Automatsko rasklapanje dotrajalih elektroničkih proizvoda // Zbornik radova 5. međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi / Raos, Pero (ur.).
Osijek: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2014. str. 196-204 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Automatsko rasklapanje dotrajalih elektroničkih proizvoda
(Automatic disassembly of obsolete electronic products)

Autori
Travaš, Lovro ; Kunica, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 5. međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi / Raos, Pero - Osijek : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2014, 196-204

Skup
PLIN2014: 12. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi ; 5. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 24-26.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Automatsko rasklapanje; električni i elektronički otpad; recikliranje
(Automatic disassembly; electrical and electronic waste; recycling)

Sažetak
Električni i elektronički (EE) proizvodi i oprema imaju značajan udio u suvremenoj potrošnji te slijedom toga i velik utjecaj na okoliš. Briga o okolišu i želja za ekonomičnim korištenjem prirodnih resursa čine razmatranje procesa recikliranja neizostavnim korakom, kako već na samom početku − pri konstruiranju EE opreme, tako, posebno, i kada se proces recikliranja mora realizirati, prethodno oblikovanim, odgovarajućim, sustavom. Postojeći destruktivni sustavi recikliranja uobičajeno su usmjereni na obrađivanje širokog spektra dotrajalih proizvoda istovremeno, zahtijevaju velika investicijska sredstva, nisu fleksibilni, a sekundarne sirovine dobivene obradom otpada sadrže nečistoće i opasne tvari. Kako bi se ovo unaprijedilo, na kraju životnog vijeka proizvoda kao alternativa se nameće automatsko rastavljanje proizvoda. Automatski sustavi za diskretno rasklapanje trenutačno se primjenjuju samo za pojedine otpadne EE proizvode. Razvoj tih sustava usko je povezan s primjerenim oblikovanjem i praćenjem životnog ciklusa proizvoda, napretkom robota i senzorike te potražnjom za sekundarnim sirovinama i zakonskom regulativom. U radu su naznačene postavke oblikovanja proizvoda za recikliranje i postojeće tehnologije rasklapanja. Na primjeru tvrdog diska računala razmotreno je oblikovanje fleksibilnog automatskog sustava rasklapanja, koje uključuje: analizu proizvoda za rasklapanje, postavljanje funkcijskog plana demontaže, primjenu metode procjene vremena i troškove rasklapanja za varijante sustava s jednim i dva industrijska robota, specifikaciju opreme i računalno oblikovanje sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
120-0000000-3316 - Modeliranje strojnog ponašanja za montažu, pakiranje i demontažu (Zoran Kunica, )

Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zoran Kunica, (162390)