Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske (CROSBI ID 390158)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Badanjak Sabolović, Marija Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske / Lelas, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Badanjak Sabolović, Marija

Lelas, Vesna

hrvatski

Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske

Svrha istraživanja provedenih u okviru ovog doktorskog rada bila je ispitati mogućnost primjene ultrazvuka kao zamjene za uobičajenu toplinsku obradu koja se primjenjuje u procesima proizvodnje voćnih sokova, a sa ciljem očuvanja prirodno prisutnih bioaktivnih spojeva i njihove antioksidacijske aktivnosti. Istraživanja su provedena sa sokom višnje Maraske (Prunus cerasus L.) koji je obrađivan toplinski te primjenom ultrazvuka visokog intenziteta i niske frekvencije (20 kHz). Primijenjene su dvije ultrazvučne sonde različitih promjera (12, 7mm i 19, 1mm). Tretiranje je vršeno s amplitudama ultrazvuka 50%, 75% i 100% pri temperaturama 20°C, 35°C i 50°C u trajanju od 3, 6 i 9 minuta. Toplinska obrada soka provedena je u cijevnom izmjenjivaču topline pri temperaturi 80°C u trajanju 2 minute. Učinak toplinskog i ultrazvučnog tretiranja na sok višnje praćen je određivanjem promjena na boji te udjela ukupnih i pojedinih fenolnih spojeva i antocijana, uz istovremeno određivanje njihove antioksidacijske aktivnosti (DPPH, ABTS metoda). Rezultati su pokazali da bi se ultrazvuk u određenim uvjetima mogao uspješno primijeniti u procesima proizvodnje sokova višnje Maraske.

Ultrazvuk visokog intenziteta; sok višnje; bioaktivni sastojci; antioksidacijska aktivnost; boja

nije evidentirano

engleski

Influence of ultrasound processing on bioactive compounds of Marasca sour cherry juice

nije evidentirano

High intensity ultrasound; sour cherry juice; bioactive compounds; antioxidant activity; color

nije evidentirano

Podaci o izdanju

172

14.02.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija