Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715593

Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske


Badanjak Sabolović, Marija
Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske
(Influence of ultrasound processing on bioactive compounds of Marasca sour cherry juice)

Autori
Badanjak Sabolović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02

Godina
2014

Stranica
172

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
Ultrazvuk visokog intenziteta; sok višnje; bioaktivni sastojci; antioksidacijska aktivnost; boja
(High intensity ultrasound; sour cherry juice; bioactive compounds; antioxidant activity; color)

Sažetak
Svrha istraživanja provedenih u okviru ovog doktorskog rada bila je ispitati mogućnost primjene ultrazvuka kao zamjene za uobičajenu toplinsku obradu koja se primjenjuje u procesima proizvodnje voćnih sokova, a sa ciljem očuvanja prirodno prisutnih bioaktivnih spojeva i njihove antioksidacijske aktivnosti. Istraživanja su provedena sa sokom višnje Maraske (Prunus cerasus L.) koji je obrađivan toplinski te primjenom ultrazvuka visokog intenziteta i niske frekvencije (20 kHz). Primijenjene su dvije ultrazvučne sonde različitih promjera (12, 7mm i 19, 1mm). Tretiranje je vršeno s amplitudama ultrazvuka 50%, 75% i 100% pri temperaturama 20°C, 35°C i 50°C u trajanju od 3, 6 i 9 minuta. Toplinska obrada soka provedena je u cijevnom izmjenjivaču topline pri temperaturi 80°C u trajanju 2 minute. Učinak toplinskog i ultrazvučnog tretiranja na sok višnje praćen je određivanjem promjena na boji te udjela ukupnih i pojedinih fenolnih spojeva i antocijana, uz istovremeno određivanje njihove antioksidacijske aktivnosti (DPPH, ABTS metoda). Rezultati su pokazali da bi se ultrazvuk u određenim uvjetima mogao uspješno primijeniti u procesima proizvodnje sokova višnje Maraske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Vesna Lelas, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marija Badanjak Sabolović, (296104)

Citiraj ovu publikaciju

Badanjak Sabolović, Marija
Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Badanjak Sabolović, M. (2014) 'Utjecaj ultrazvučne obrade na bioaktivne sastojke soka višnje Maraske', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Badanjak Sabolovi\'{c}, M.}, year = {2014}, pages = {172}, keywords = {High intensity ultrasound, sour cherry juice, bioactive compounds, antioxidant activity, color}, title = {Influence of ultrasound processing on bioactive compounds of Marasca sour cherry juice}, keyword = {High intensity ultrasound, sour cherry juice, bioactive compounds, antioxidant activity, color}, publisherplace = {Zagreb} }