Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.) (CROSBI ID 390146)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andračić, Iva
Parađiković Nada ; Štolfa Ivna
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)
Češnjak (Allium sativum L.) ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na češnjaku dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimog slavonskog češnjaka, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskog ozimog češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimog slavonskog češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 6495 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije bila utvrđena značajna povezanost. Kultivar 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 5705 mg askorbinske kiseline/100 g svj.tv.), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.
češnjak; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.)
nije evidentirano
garlic; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
25.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek