Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja (CROSBI ID 390145)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marić, Seada Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja / Štolfa, Ivna (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2013

Podaci o odgovornosti

Marić, Seada

Štolfa, Ivna

hrvatski

Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja

Brojna istraživanja pokazala su da su plodovi jagoda bogati fenolnim spojevima te imaju antioksidativno i antiproliferativno djelovanje. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom utječu na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja na 4ºC. Koncentracija askorbinske kiseline, fenolnih spojeva te ukupna antioksidativna aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. U plodovima jagoda tretiranim otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom, ukupna koncentracija askorbinske kiseline i antioksidativna aktivnost bili su veći nego u kontrolnim plodovima, što pokazuje da ovi tretmani povoljno djeluju na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja. Tretman otopinom salicilne kiseline imao je najbolji učinak, jer je rezultirao značajnim porastom koncentracije askorbinske kiseline, fenola i ukupne antioksidativne aktivnosti u plodovima jagoda.

jagode; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage

nije evidentirano

strawberries; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

19.04.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija

Poveznice