Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja (CROSBI ID 390145)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Seada
Štolfa, Ivna
hrvatski
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja
Brojna istraživanja pokazala su da su plodovi jagoda bogati fenolnim spojevima te imaju antioksidativno i antiproliferativno djelovanje. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom utječu na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja na 4ºC. Koncentracija askorbinske kiseline, fenolnih spojeva te ukupna antioksidativna aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. U plodovima jagoda tretiranim otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom, ukupna koncentracija askorbinske kiseline i antioksidativna aktivnost bili su veći nego u kontrolnim plodovima, što pokazuje da ovi tretmani povoljno djeluju na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja. Tretman otopinom salicilne kiseline imao je najbolji učinak, jer je rezultirao značajnim porastom koncentracije askorbinske kiseline, fenola i ukupne antioksidativne aktivnosti u plodovima jagoda.
jagode; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage
nije evidentirano
strawberries; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
19.04.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek