Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715266

Zrcalnost eshatoloških ciklusa u Petrisovu zborniku


Dürrigl, Marija-Ana
Zrcalnost eshatoloških ciklusa u Petrisovu zborniku // Šesti hrvatski slavistički kongres - knjiga sažetaka / Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa (ur.).
Vinkovci-Vukovar-Zagreb: HFD, Hrvatskji slavistički odbor, 2014. str. 29-30 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Zrcalnost eshatoloških ciklusa u Petrisovu zborniku
(Eschatological cycles as a mirror in the Petris Miscellany)

Autori
Dürrigl, Marija-Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Šesti hrvatski slavistički kongres - knjiga sažetaka / Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, Josipa - Vinkovci-Vukovar-Zagreb : HFD, Hrvatskji slavistički odbor, 2014, 29-30

ISBN
978-953-296-090-7

Skup
Šetsi hrvatski slavistički kongres

Mjesto i datum
Vinkovci-Vukovar, Hrvatska, 10.-13.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Petrisov zbornik; eshatološki tekstovi; zrcalo
(Petris Miscellany; eschatological texts; mirror)

Sažetak
Petrisov zbornik vjerojatno je najreprezentativniji hrvatskoglagoljski rukopis različitoga duhovnoga sadržaja, datiran godinom 1468. Štefanić mu sadržaj klasificira u duhovno-asketske pouke ; opće znanje ; kanonske propise ; dekretale ; liturgiku i kršćansku moralku ; crkvene govore ; legende i hagiografije ; apokrife ; vizije ; duhovne pjesme ; pripovijesti. Namjena toga zbornika kao udžbenika za svećenički podmladak ali i za mnogo širu publiku iščitava se iz pisarova zapisa na početku knjige: "Primite te knige i držite e kako zrcalo pred očima vašima". To je svrha kompiliranja zbornika. Kao nit-vodilja kroz čitav rukopis provlači se ideja eshatološkoga. Tekstovi s eshatološkom tematikom odražavaju značaj cjelokupnoga rukopisa kao specifičnoga zrcala. Govor o smrti bio je i govor o životu. Ne poričući eshatološkim sastavima književnu vrijednost, valja naglasiti kako je to u bitnom smislu bila produkcija etičkoga i retoričkoga značaja. Eshatološki tekstovi, raspršeni po zborniku, stalno iznova upozoravaju primatelje na prolaznost ovozemaljskih dobara, te ih potiču da se poprave i izbjegnu vječnu kaznu. A sve to kroz razne žanrove i vrste zapleta. Eshatološke su teme uvijek "zrcalne", jer u sebi povezuju sada primatelja i tada, tj. usud duša u vječnosti o kojemu se pripovijeda u vizijama drugoga svijeta, te u nekim prenjima i egzemplima. Petrisov je zbornik na neki način zrcalo i suvremenim izučavateljima – odražava, naime, mogućnosti i ograničenja suvremene analize i interpretacije srednjovjekovnih hrvatskoglagoljskih rukopisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marija-Ana Dürrigl, (171252)