Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 714828

Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave


Radošević, Andrea
Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave
(The effect of carrier system on encapsulation efficiency of bioactive compounds derived from green coffee)

Autori
Radošević, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.09

Godina
2014

Stranica
37

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; inkapsulacija; kafein; polifenoli; zelena kava
(Antioxidant capacity; encapsulation; caffeine; polyphenols; green coffee)

Sažetak
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrakcija polifenolnih spojeva i kafeina iz zelene kave te njihova inkapsulacija u pet različitih sustava nosača (2% alginat, alginat-pektin, alginat-karagenan, alginat s kitozanskim omotačem i alginat s pektinskim omotačem). Ekstraktima zelene kave dobivenima variranjem različitih uvjeta ekstrakcije (temperatura, vrijeme ekstrakcije, ultrazvuk) određen je udjel polifenola i kafeina te antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 20 minuta, koja je rezultirala ekstraktom s najvećim udjelom polifenolnih spojeva, klorogenske kiseline i kafeina te je tako dobiven ekstrakt korišten za inkapsulaciju u različite sustave nosača. Česticama dobivenim inkapsulacijom ekstrakta zelene kave određene su morfološke karakteristike, veličina čestica te reološka svojstva, učinkovitost inkapsulacije polifenola te je praćeno otpuštanje polifenola iz čestica u vodi. Najbolju učinkovitost inkapsulacije polifenolnih spojeva (87.09%) te produljenje otpuštanja istih (20-30 minuta) pokazali su sustavi kombinirani od alginata i pektina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andrea Radošević, (304700)