Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja (CROSBI ID 390063)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Suić, Danijela
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja
S obzirom na visok udjel polifenolnih spojeva i metilksantina, posebice kafeina u zelenom čaju, u ovom radu ispitana je ekstrakcijska učinkovitost ovih spojeva iz zelenog čaja kao model-sustava te njegova inkapsulacija u čestice različitih kombinacija alginata, proteina sirutke i kitozana. Usporedbom primjenjenih ekstrakcijskih postupaka, pokazalo se da je optimalni ekstrakcijski postupak ponovljena (dvostruka) konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 15 minuta. Dobiveni ekstrakt sadržavao je 5 250 mg ekv. galne kiseline/L ekstrakta ukupnih polifenola te je inkapsuliran u čiste alginatne čestice, kombinaciju alginata s proteinima sirutke (8:2) te istu kombinaciju s kitozanskim omotačem. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, tekstura, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje iz hidrogel i osušenih čestica. Rezultati su pokazali da je primjena proteina sirutke u kombinaciji s alginatom omogućila poboljšanje parametara inkapsulacije (veličina čestica, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalan sustav pokazale su se alginatno-proteinske čestice s kitozanskim omotačem budući da su omogućile 89, 2% inkapsulacije ukupnih polifenola te postepeno otpuštanje ovih spojeva u vodi i do 120 minuta.
alginat; flavan-3-oli; inkapsulacija; polifenoli; proteini sirutke; zeleni čaj
nije evidentirano
engleski
The potential of using whey proteins for improving the encapsulation efficiency of green tea polyphenols
nije evidentirano
alginate; flavan-3-ols; encapsulation; polyphenols; whey proteins; green tea
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
04.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb