Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja (CROSBI ID 390063)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Suić, Danijela Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Suić, Danijela

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja

S obzirom na visok udjel polifenolnih spojeva i metilksantina, posebice kafeina u zelenom čaju, u ovom radu ispitana je ekstrakcijska učinkovitost ovih spojeva iz zelenog čaja kao model-sustava te njegova inkapsulacija u čestice različitih kombinacija alginata, proteina sirutke i kitozana. Usporedbom primjenjenih ekstrakcijskih postupaka, pokazalo se da je optimalni ekstrakcijski postupak ponovljena (dvostruka) konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 15 minuta. Dobiveni ekstrakt sadržavao je 5 250 mg ekv. galne kiseline/L ekstrakta ukupnih polifenola te je inkapsuliran u čiste alginatne čestice, kombinaciju alginata s proteinima sirutke (8:2) te istu kombinaciju s kitozanskim omotačem. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, tekstura, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje iz hidrogel i osušenih čestica. Rezultati su pokazali da je primjena proteina sirutke u kombinaciji s alginatom omogućila poboljšanje parametara inkapsulacije (veličina čestica, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalan sustav pokazale su se alginatno-proteinske čestice s kitozanskim omotačem budući da su omogućile 89, 2% inkapsulacije ukupnih polifenola te postepeno otpuštanje ovih spojeva u vodi i do 120 minuta.

alginat; flavan-3-oli; inkapsulacija; polifenoli; proteini sirutke; zeleni čaj

nije evidentirano

engleski

The potential of using whey proteins for improving the encapsulation efficiency of green tea polyphenols

nije evidentirano

alginate; flavan-3-ols; encapsulation; polyphenols; whey proteins; green tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

04.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija