Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje sulfata u pivu i vodi uporabom instrumenta 3u1 - FTN (CROSBI ID 775239)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Ferenčak, Matea ; Kovačić, Marin Određivanje sulfata u pivu i vodi uporabom instrumenta 3u1 - FTN // Znanstveni rad nagrađen Dekanovom nagradom. 2014.

Podaci o odgovornosti

Ferenčak, Matea ; Kovačić, Marin

hrvatski

Određivanje sulfata u pivu i vodi uporabom instrumenta 3u1 - FTN

U ovom radu određivani su sulfati u uzorcima piva i vode uporabom dvaju instrumenta spektrofotometrom Perkin Elmer Lambda 35 i 3u1 - FTN. 3u1 - FTN je jeftin i jednostavan instrument koji objedinjuje fotokolorimetar, turbidimetar i nefelometar u jednom kompaktnom kućištu. Statičke karakteristike i linearnost turbidimetra određene su pomoću mjerenja apsorbancije plave svjetlosti kroz formazinske standardne suspenzije. Instrument je validiran prilikom određivanja koncentracije sulfata u priređenim standardnim otopinama. Mjerenja su uspoređena s dobivenim eksperimentalnim rezultatima komercijalnog spektrofotometra Perkin Elmer Lambda 35. 3u1 - FTN primjenjiv je za određivanje sulfata u laboratoriju i na terenu. Sulfati se prirodno javljaju u vodi i prisutni su u svim vrstama prirodnih voda, u rasponu od nekoliko miligrama do nekoliko tisuća miligrama po litri. Potječu od otopljenih sulfatnih minerala, kao što su magnezijev sulfat, natrijev sulfat i kalcijev sulfat. Razina sulfata u pivu se kreće za normalna piva od 50 do 150 ppm, te za veoma gorka piva od 150 do 350 ppm. Razina sulfata od 200 do 400 ppm se navodi kao primjerena za piva od hmelja. U ovom radu sve određene koncentracije sulfata u uzorcima vode i piva su u dozvoljenim granicama.

spektrofotometrija; turbidimetrija; sulfati; voda; pivo

Znanstveni rad nagrađen Dekanovom nagradom. Voditeljica/mentorica: Izv. prof. dr. sc. Danijela Ašperger, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

engleski

Determination of sulfate in beer and water using a 3in1 - PTN

nije evidentirano

spectrophotometry; turbidimetry; sulfate; water; beer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Znanstveni rad nagrađen Dekanovom nagradom

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija