Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 714379

Utjecaj koncentracije taložnog sredstva i dodatka flokulansa na učin dekarbonizacije vode korištenjem JAR-testa


Dedić, Ana
Utjecaj koncentracije taložnog sredstva i dodatka flokulansa na učin dekarbonizacije vode korištenjem JAR-testa 2013., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


Naslov
Utjecaj koncentracije taložnog sredstva i dodatka flokulansa na učin dekarbonizacije vode korištenjem JAR-testa
(The influence of the precipitation agent concentration and addition of flocculant on decarbonization of water using JAR-test)

Autori
Dedić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Trgo, Marina

Neposredni voditelj
Ugrina, Marin

Ključne riječi
Dekarbonizacija; JAR-test
(Decarbonization; JAR-test)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj koncentracije taložnog sredstva i dodatka flokulansa na učin dekarbonozacije vode korištenjem JAR-testa. Proces dekarbonizacije proveden je uz dodatke 2, 4, 8, 10 i 12 ml vapnenog mlijeka i 50, 60, 80 i 100 ml vode vapnenice, te 1, 2 i 4 ml flokulansa FeCl3. Iz rezultata dobivenih za vapneno mlijeko možemo vidjeti da se najbolji rezultati postižu dodatkom 8 ml vapnenog mlijeka i uz dodatak 4ml flokulansa. Pri ovom dodatku nastala suspenzija se brzo taloži, otopina iznad taloga je bistra, postoji jasna granica bistre faze i taloga. Vrijednost karbonatne tvrdoće iznosi 1, 40 onj što je znatno je manje od karbonatne tvrdoće vodovodne vode koja je iznosila 10, 17 onj. Primjenom vode vapnenice kao taložnog sredstva najbolji rezultati postižu se dodatkom 60 ml i 4 ml flokulansa, ali se ne uspijeva dobiti talog koji brzo sedimentira. Otopina je mutna, ne uočava se jasna granica bistre faze i taloga. Kako bi odredili p i m vrijednosti, te karbonatnu tvrdoću nužno je izvesti filtraciju. Općenito, povećanjem dodatka flokulansa kod svih eksperimenata dobivaju se veće flokule. Usporedbom vapnenog mlijeka i vode vapnenice zaključujemo da je vapneno mlijeko bolje taložno sredstvo od vode vapnenice jer daje suspenziju koja se lako taloži i bolju kakvoću dekarbonizirane vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-0000000-2239 - Prirodni zeoliti u zaštiti voda (Jelena Perić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split