Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 713653

Vizualizacija deformacija sadržanih u cilindričnim kartografskim projekcijama


Lapaine, Miljenko; Tutić, Dražen; Triplat Horvat, Martina
Vizualizacija deformacija sadržanih u cilindričnim kartografskim projekcijama // Peti hrvatski kongres o katastru s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik radova / Medak, Damir ; Rezo, Milan ; Zrinjski, Mladen (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geodetsko društvo, 2014. str. 155-164 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Vizualizacija deformacija sadržanih u cilindričnim kartografskim projekcijama
(Visualization of deformations contained in the cylindrical map projections)

Autori
Lapaine, Miljenko ; Tutić, Dražen ; Triplat Horvat, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Peti hrvatski kongres o katastru s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik radova / Medak, Damir ; Rezo, Milan ; Zrinjski, Mladen - Zagreb : Hrvatsko geodetsko društvo, 2014, 155-164

ISBN
978-953-97081-9-9

Skup
Peti hrvatski kongres o katastru s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-9.5.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kartografske projekcije; deformacije; cilindrične projekcije; vizualizacija
(Map projections; deformations; cylindrical projections; visualization)

Sažetak
Prikaz Zemljine plohe, bila ona modelirana sferom ili plohom elipsoida, u ravnini u bilo kojoj kartografskoj projekciji je deformiran. Duljine, površine i kutovi pri preslikavanju se mijenjaju, tj. deformiraju. Veličine deformacija jedan su od bitnih pokazatelja vrijednosti kartografskih projekcija. Postoje projekcije koje pri preslikavanju čuvaju kutove (konformne), koje čuvaju površine (ekvivalentne) i koje čuvaju duljine u nekom smjeru (ekvidistantne). U prvom dijelu rada pokazat će se na primjerima uspravnih cilindričnih projekcija da one ne mogu istodobno imati dva od navedenih svojstava. Npr. projekcija ne može biti konformna i ekvivalentna. Zatim će se objasniti raspodjela mjerila duljina za uspravne cilindrične projekcije. Pokazuje se da je u tu svrhu pogodno izraziti mjerilo duljina kao funkciju pravokutnih koordinata. To u standardnim udžbenicima kartografije nije bilo uobičajeno pa su se izvodi odgovarajućih formula u Gauss-Krügerovoj ili poprečnoj Mercatorovoj projekciji doživljavali kao nešto posebno u odnosu na druge projekcije. U današnje doba, suvremene informacijske tehnologije omogućuju ne samo jednostavnu izradu grafikona nego i brzu promjenu prikaza na temelju zadanih parametara. Riječ je o dinamičkom pristupu kartografiji, a u ovome radu pokazat će se interaktivni pristup i vizualizacija raspodjele deformacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb