Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Geostatistička analiza prostorne distribucije prometnih nesreća na području Grada Zagreba u razdoblju od 2010. do 2013. godine (CROSBI ID 775176)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Todić, Filip ; Šimunović, Tomislav Geostatistička analiza prostorne distribucije prometnih nesreća na području Grada Zagreba u razdoblju od 2010. do 2013. godine // Sveučilište u Zagrebu ; Geodetski fakultet. 2014.

Podaci o odgovornosti

Todić, Filip ; Šimunović, Tomislav

hrvatski

Geostatistička analiza prostorne distribucije prometnih nesreća na području Grada Zagreba u razdoblju od 2010. do 2013. godine

Prometne nesreće su jedan od svakodnevnih problema suvremenog društva. Identifikacija žarišta prometnih nesreća ključna je pri provođenju učinkovitih strategija smanjenja područja s visokom gustoćom prometnih nesreća. U radu su obrađene prometne nesreće na području Grada Zagreba za razdoblje od 2010. do 2013. godine. Prometna mreža je preuzeta sa slobodne karte svijeta OpenStreetMap, a podaci iz zapisnika prometnih nesreća obrađeni su u programskom jeziku Python. Posebna pozornost posvećena je provjeri kvalitete dostupnih prostornih podataka te otkrivanju i uklanjanju pogrešaka. Obrađeni su podaci uneseni u sustav za upravljanje objektno-relacijskim bazama podataka PostgreSQL koji uključuje proširenje za geoprostorne podatke i operacije − PostGIS. Nakon provjere točnosti dostupnih podataka testirane su tri najčešće korištene statističke metode za tu vrstu opažanja: hi-kvadrat test, normalizacija i Kernel Density Estimation (KDE). U radu se detaljno obrađuju prednosti i nedostaci svake od metoda i predlaže model geostatističke analize prometnih nesreća. Za područje Grada Zagreba precizno su određena kritična mjesta na kojima je u predmetnom razdoblju najčešće dolazilo do nesreća s teškim posljedicama, s naglaskom na posebno ugrožene sudionike u prometu – pješake i bicikliste. Model će poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja i kao primjer Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske za identifikaciju žarišta prometnih nesreća s ciljem provođenja kvalitetnijih protumjera.

žarišta prometnih nesreća; OpenStreetMap; PostgreSQL; geostatistika

Rektorova nagrada Sveučilište u Zagrebu, 2014

engleski

Geostatistical analysis of traffic accident spatial distribution in the city of Zagreb from 2010 to 2013

nije evidentirano

traffic accident hotspots; OpenStreetMap; PostgreSQL; geostatistics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu ; Geodetski fakultet

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija