Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 712823

Antropometrija u procjeni kardio-metaboličkog rizika


Mišigoj-Duraković, Marjeta; Sorić, Maroje; Duraković, Zijad
Antropometrija u procjeni kardio-metaboličkog rizika // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 65 (2014), (1); 19-27 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Antropometrija u procjeni kardio-metaboličkog rizika
(Anthropometry in cardio-metabolic risk assessment)

Autori
Mišigoj-Duraković, Marjeta ; Sorić, Maroje ; Duraković, Zijad

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 65 (2014), (1); 19-27

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hipertrigliceridemični indeks; indeks tjelesne mase; omjeri opsega; opseg trbuha; tjelesni sastav
(Body composition; body mass index; hypertriglyceridemic index; waist circumference; waist-to-hip ratio)

Sažetak
S visokom prevalencijom debljine i s njom povezanih kroničnih metaboličkih i srčano-žilnih bolesti aktualizirana je potreba primjene jednostavnih antropometrijskih pokazatelja u procjeni prekomjerne tjelesne mase i debljine i u primarnom probiru rizičnih skupina, najčešće ITM-om odnosno indeksom tjelesne mase. On se primjenjuje u epidemiološkim istraživanjima, ali i u svakodnevnom radu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri procjeni kardiovaskularnog rizika uz kliničku i laboratorijsku dijagnostiku, savjetovanju pravilne prehrane i praćenju učinaka dijetetskih mjera u prehrani te savjetovanju tjelesne aktivnosti i vježbanja. Međutim, s obzirom na to da nije pokazatelj tjelesnoga sastava, u individualnoj procjeni prekomjerne mase u mnogim slučajevima ne zadovoljava. To se osobito odnosi na procjenu tjelesno aktivnih osoba i sportaša s dobro razvijenom nemasnom tjelesnom masom, u kojih nalazimo prekomjernu tjelesnu masu, ali bez viška masti, kao i u osoba s normalnom tjelesnom masom i malom nemasnom masom i/ili gracilnim skeletom. Posljednjih desetljeća posebnu pozornost zaokuplja uloga različite raspodjele tjelesne masti u razvoju kroničnih metaboličkih i srčanožilnih bolesti. Najboljim antropometrijskim prediktorom kardiovaskularnog rizika smatra se opseg trbuha (OT). Neizravni je pokazatelj veličine nakupljanja visceralne masti. OT i omjer opsega struka i kukova dobri su pokazatelji distribucije tjelesne masti i kardio-metaboličkog rizika. Razmatra se varijabilnost i unutar skupine osoba s povećanim OT-om s obzirom na rizik od razvoja metaboličkog sindroma. Hipertrigliceridemija uz povećani OT smatra se prvim pokazateljem povećanog metaboličkog rizika. U radu su navedeni postupci analize tjelesnog sastava, posebno antropometrijski, koje se svrstava u skupinu jednostavnih i jeftinijih postupaka. Razvoj generaliziranih jednadžbi za procjenu gustoće tijela doveo je do uporabe antropometrije u analizi tjelesnog sastava u praktičnom radu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )
196-0342282-0291 - Promjene funkcija organa starenjem, radna sposobnost i biološka dob (Miran Čoklo, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus
  • MEDLINE