Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 712721

Majka, žena i majčinstvo


Mindoljević Drakulić, Aleksandra
Majka, žena i majčinstvo, Zagreb: Medicinska naklada Zagreb i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015 (prirucnik)


Naslov
Majka, žena i majčinstvo
(Mother, woman and motherhood)

Autori
Mindoljević Drakulić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, pregledna

Izdavač
Medicinska naklada Zagreb i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
200

ISBN
978-953-176-672-2

Ključne riječi
majka; majčinstvo; roditeljstvo; djetinjstvo
(mother; motherhood; parenthood; childhood)

Sažetak
Knjiga sadržava 10 poglavlja. U prvom i drugom poglavlju ove knjige iz psihopovijesne se perspektive govori o paleolitičkoj i neolitičkoj kulturi matrijarhata te o detronizaciji i maskulinizaciji tzv. Velike Majke. Mitski i bajkoviti prikazi majki sadržani su u trećem poglavlju, s posebnim osvrtom na odnos Perzefone i Demetre kao i na neke staroslavenske legende o zlim (po)majkama. U četvrtom se poglavlju daje osvrt na patrijarhalno i narcističko antičko društvo koje je pridonijelo socijalnoj frustriranosti majki i njihovu osjećaju disfunkcionalnosti što je dalo zamaha sve izraženijoj mizoginiji. Vrhunac mizoginije i sotonizacija biološkog majčinstva srednjeg vijeka opisana je u petom poglavlju, a u šestom je dan prikaz čedne, subordinirane i poslušne viktorijanske majke zapadnoga svijeta. Sedmo se poglavlje bavi Bowlbyjevom teorijom privrženosti i maternalnom deprivacijom, u osmom se poglavlju razmatra pojam Winnicottove dovoljno dobre majke, a u devetom poglavlju daje se prikaz teorije objektnih odnosa Melanie Klein. Na kraju knjige, u desetom poglavlju, majčinstvo se prikazuje kao kompleksna društvena kategorija, izrasla iz različitih suvremenih diskursa 21. stoljeća. U knjizi se razmatraju sve faze majčinstva, od ženine želje/potrebe da postane majka, faza maštanja o djetetu tijekom trudnoće, prolaska kroz biološko a kasnije i psihološko rođenje djeteta do odnosa majka - dijete gledanog kroz tzv. transgeneracijski prijenos emocija. U knjizi se opisuje da se rana interakcija majka – dijete kao i kvaliteta majčina njege ugrađuje u razvojni put djeteta te ga osposobljava i za njegovo buduće roditeljstvo. Drugim riječima, kvaliteta majčinstva i ranog dijadnog odnosa određuje psihičku stabilnost osobe te se iskustvo njege u budućnosti prenosi kroz generacije. Na taj su način u knjizi ponuđene različite psihološko-emocionalne dimenzije majčinstva i djetinjstva koje se jasno prepoznaju kao neodvojive kategorije, a fenomen kvalitetnog i dovoljno dobrog majčinstva povezuje se s temeljima čovjekovog psihičkoga zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Psihologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Mindoljević Drakulić, Aleksandra
Majka, žena i majčinstvo, Zagreb: Medicinska naklada Zagreb i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015 (prirucnik)
Mindoljević Drakulić, A. (2015) Majka, žena i majčinstvo. Zagreb, Medicinska naklada Zagreb i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, author = {Mindoljevi\'{c} Drakuli\'{c}, A.}, year = {2015}, pages = {200}, keywords = {mother, motherhood, parenthood, childhood}, isbn = {978-953-176-672-2}, title = {Mother, woman and motherhood}, keyword = {mother, motherhood, parenthood, childhood}, publisher = {Medicinska naklada Zagreb i U\v{c}iteljski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }