Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske (CROSBI ID 613595)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Jeromel, Ana ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan
hrvatski
Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske
Zahtjevi tržišta sve su veći pa treba uskladiti uvjete uzgoja vinove loze kako bi se osigurao dobar prinos, ali i kvaliteta grožđa i vina, a time i bolja konkurentnost. U tom konceptu važno mjesto pripada opskrbi tla i biljke biogenim elementima, ali i ukupnom terroiru, koji predstavlja agrotehniku, klimu, sortu i tip tla. Istru odlikuju četiri različita tipa tla (crveno, crno, sivo i bijelo), a u kombinaciji s Malvazijom istarskom kao autohtonom i najraširenojim bijelom sortom Istre predstavlja izvrsnu podlogu za isticanje terroira kao bitne značajke ovog kraja. U tu svrhu, u Brtonigli (Istra, Hrvatska) 2013. godine postavljen je gnojidbeni pokus s 4 gnojidbena tretmana (kontrola, NPK 7-14-21, folijarni tretman Oligogreen+Drin+Hascon M10 AD te kompleksno folijarno gnojivo Greenplant) na sorti Malvazija Istarska u proizvodnim vinogradima na četiri tipa tla (mikrolokacije – terroira: crveno, crno, sivo i bijelo) u tri ponavljanja. U moštu su određeni šećeri, ukupne kiseline i pH koristeći standardne metode. Utvrđena količina šećera u moštu kretala se od 72 do 87 °Oe, a ukupnih kiselina od 5, 5 do 6, 8 g L-1. Najveća količina šećera utvrđena je u moštu s crvenog i sivog tipa tla (81 i 87 °Oe), dok je u istim tipovima tala utvrđena najmanja količina kiselina (5, 5 i 5, 6 g L-1). Najmanji pH mošta utvrđen je u moštu s crnog tipa tla (3, 17), a najveći s crvenog tla (3, 40). Rezultati pokazuju značajniji utjecaj terroira u odnosu na gnojidbene tretmane. To je bilo za očekivati, obzirom da je vinova loza višegodišnja kultura. Gnojidbeni tretmani mogu imati tek dugoročniji učinak obzirom na zalihe hraniva u drvenastim organima biljke.
gnojidba; mošt; pH; šećeri; ukupne kiseline
nije evidentirano
engleski
Effect of terroir and guided plant nutrition on cv. Istrian Malvasia must quality
nije evidentirano
fertilization; must; pH; sugars; total acidity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
211-212.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-23-9
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska