Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske (CROSBI ID 613595)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Jeromel, Ana ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske // 49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma / Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (ur.). Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 211-212

Podaci o odgovornosti

Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Jeromel, Ana ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan

hrvatski

Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske

Zahtjevi tržišta sve su veći pa treba uskladiti uvjete uzgoja vinove loze kako bi se osigurao dobar prinos, ali i kvaliteta grožđa i vina, a time i bolja konkurentnost. U tom konceptu važno mjesto pripada opskrbi tla i biljke biogenim elementima, ali i ukupnom terroiru, koji predstavlja agrotehniku, klimu, sortu i tip tla. Istru odlikuju četiri različita tipa tla (crveno, crno, sivo i bijelo), a u kombinaciji s Malvazijom istarskom kao autohtonom i najraširenojim bijelom sortom Istre predstavlja izvrsnu podlogu za isticanje terroira kao bitne značajke ovog kraja. U tu svrhu, u Brtonigli (Istra, Hrvatska) 2013. godine postavljen je gnojidbeni pokus s 4 gnojidbena tretmana (kontrola, NPK 7-14-21, folijarni tretman Oligogreen+Drin+Hascon M10 AD te kompleksno folijarno gnojivo Greenplant) na sorti Malvazija Istarska u proizvodnim vinogradima na četiri tipa tla (mikrolokacije – terroira: crveno, crno, sivo i bijelo) u tri ponavljanja. U moštu su određeni šećeri, ukupne kiseline i pH koristeći standardne metode. Utvrđena količina šećera u moštu kretala se od 72 do 87 °Oe, a ukupnih kiselina od 5, 5 do 6, 8 g L-1. Najveća količina šećera utvrđena je u moštu s crvenog i sivog tipa tla (81 i 87 °Oe), dok je u istim tipovima tala utvrđena najmanja količina kiselina (5, 5 i 5, 6 g L-1). Najmanji pH mošta utvrđen je u moštu s crnog tipa tla (3, 17), a najveći s crvenog tla (3, 40). Rezultati pokazuju značajniji utjecaj terroira u odnosu na gnojidbene tretmane. To je bilo za očekivati, obzirom da je vinova loza višegodišnja kultura. Gnojidbeni tretmani mogu imati tek dugoročniji učinak obzirom na zalihe hraniva u drvenastim organima biljke.

gnojidba; mošt; pH; šećeri; ukupne kiseline

nije evidentirano

engleski

Effect of terroir and guided plant nutrition on cv. Istrian Malvasia must quality

nije evidentirano

fertilization; must; pH; sugars; total acidity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

211-212.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma

Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-23-9

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)