Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 712072

Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske


Palčić, Igor; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Jeromel, Ana; Staver, Mario; Damijanić, Kristijan
Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske // 49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma / Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (ur.).
Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 211-212 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj terroira i kontrolirane ishrane vinove loze na kvalitetu mošta cv. Malvazije Istarske
(Effect of terroir and guided plant nutrition on cv. Istrian Malvasia must quality)

Autori
Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Jeromel, Ana ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma / Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Dubrovnik : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 211-212

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. Hrvatski i 9. Međunarodni Simpozij Agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Gnojidba; mošt; pH; šećeri; ukupne kiseline
(Fertilization; must; pH; sugars; total acidity)

Sažetak
Zahtjevi tržišta sve su veći pa treba uskladiti uvjete uzgoja vinove loze kako bi se osigurao dobar prinos, ali i kvaliteta grožđa i vina, a time i bolja konkurentnost. U tom konceptu važno mjesto pripada opskrbi tla i biljke biogenim elementima, ali i ukupnom terroiru, koji predstavlja agrotehniku, klimu, sortu i tip tla. Istru odlikuju četiri različita tipa tla (crveno, crno, sivo i bijelo), a u kombinaciji s Malvazijom istarskom kao autohtonom i najraširenojim bijelom sortom Istre predstavlja izvrsnu podlogu za isticanje terroira kao bitne značajke ovog kraja. U tu svrhu, u Brtonigli (Istra, Hrvatska) 2013. godine postavljen je gnojidbeni pokus s 4 gnojidbena tretmana (kontrola, NPK 7-14-21, folijarni tretman Oligogreen+Drin+Hascon M10 AD te kompleksno folijarno gnojivo Greenplant) na sorti Malvazija Istarska u proizvodnim vinogradima na četiri tipa tla (mikrolokacije – terroira: crveno, crno, sivo i bijelo) u tri ponavljanja. U moštu su određeni šećeri, ukupne kiseline i pH koristeći standardne metode. Utvrđena količina šećera u moštu kretala se od 72 do 87 °Oe, a ukupnih kiselina od 5, 5 do 6, 8 g L-1. Najveća količina šećera utvrđena je u moštu s crvenog i sivog tipa tla (81 i 87 °Oe), dok je u istim tipovima tala utvrđena najmanja količina kiselina (5, 5 i 5, 6 g L-1). Najmanji pH mošta utvrđen je u moštu s crnog tipa tla (3, 17), a najveći s crvenog tla (3, 40). Rezultati pokazuju značajniji utjecaj terroira u odnosu na gnojidbene tretmane. To je bilo za očekivati, obzirom da je vinova loza višegodišnja kultura. Gnojidbeni tretmani mogu imati tek dugoročniji učinak obzirom na zalihe hraniva u drvenastim organima biljke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb