Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Faktorska struktura, psihometrijske karakteristike i kritična vrijednost hrvatskoga prijevoda CORE-OM upitnika (CROSBI ID 208117)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jokic-Begic, Natasa ; Lauri Korajlija, Anita ; Jurin, Tanja ; Evans, Chris Faktorska struktura, psihometrijske karakteristike i kritična vrijednost hrvatskoga prijevoda CORE-OM upitnika // Psihologijske teme, 23 (2014), 2; 265-288

Podaci o odgovornosti

Jokic-Begic, Natasa ; Lauri Korajlija, Anita ; Jurin, Tanja ; Evans, Chris

hrvatski

Faktorska struktura, psihometrijske karakteristike i kritična vrijednost hrvatskoga prijevoda CORE-OM upitnika

Upitnik za ispitivanje općih psihopatoloških teškoća CORE-OM (engl. Clinical Outcomes in Routine Evaluation – Outcome Measure) ljestvica je osmišljena kao panteorijska i pandijagnostička mjera opće psihičke uznemirenosti koja se upotrebljava na svim razinama psihološke skrbi, od trijaže do praćenja psihoterapijskih učinaka. Cilj je ovoga istraživanja provjeriti metrijske karakteristike hrvatskoga prijevoda CORE-OM upitnika na općem uzorku odraslih građana Republike Hrvatske te utvrditi diskriminativne sposobnosti utvrđivanjem kritičnoga graničnog rezultata. U istraživanju je sudjelovalo ukupno N=608 sudionika podijeljenih u dvije skupine, neklinička (n=425) i klinička skupina (n=183). Osim CORE-OM upitnika primijenjeni su Beckov upitnik depresivnosti – II te Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti. Utvrđena je četverofaktorska struktura s jednim g- faktorom koja odgovara originalnoj strukturi i koja sugerira da se ovim upitnikom mjeri stupanj opće psihičke uznemirenosti, pri čemu je moguće utvrditi u kojim je područjima ona posebno izražena. Potvrđena je zadovoljavajuća unutrašnja konzistencija i test- retest pouzdanost, te dobra konvergentna valjanost. Na temelju je provedenih ROC analiza određen kritični rezultat od 1.38, koji je isti za muškarce i žene i na temelju kojeg je moguće prepoznavanje osoba s izraženim psihičkim smetnjama. CORE-OM kliničarima može poslužiti za procjenu opće uznemirenosti te biti smjernica za daljnji psihodijagnostički postupak, a istraživačima kao pouzdana i valjana mjera prisutnosti i intenziteta psihopatoloških smetnji.

CORE-OM ; faktorska struktura ; pouzdanost ; rodne razlike

nije evidentirano

engleski

Factor Structure, Psychometric Properties and Cut- off Scores of Croatian Version of Clinical Outcomes in Routines Evaluation – Outcome Measure (CORE-OM)

nije evidentirano

CORE-OM ; factor structure ; reliability ; gender differences

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (2)

2014.

265-288

objavljeno

1332-0742

Povezanost rada

Psihologija

Poveznice
Indeksiranost