Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija slobodne površine mljevenih prašaka (CROSBI ID 334480)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kolić, Biserka Karakterizacija slobodne površine mljevenih prašaka / dr. sc. Stubičar, Mirko (mentor); dr. sc. Stubičar, Mirko (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2001

Podaci o odgovornosti

Kolić, Biserka

dr. sc. Stubičar, Mirko

dr. sc. Stubičar, Mirko

hrvatski

Karakterizacija slobodne površine mljevenih prašaka

Sažetak U teorijskom dijelu izlažu se strukture, svojstva i primjene nekih polimernih materijala. Zatim se opisuju metode kojima se karakterizira slobodna površina praška. U eksperimentalnom dijelu izlažu se rezultati karakterizacije modalnih vlakana pripravljenih metodom intenzivnog kugličnog mljevenja. Karakterizacija mljevenih vlakana vršena je BET metodom i metodom raspršenja laserske svjetlosti. Metodom rentgenske difrakcije dobiveni su rezultati u svezi sa strukturnim promjenama, a promatranje svjetlosnim mikroskopom ukazuje na morfološke promjene vlakana uzrokovane mljevenjem. Tijekom mljevenja slobodna površina se povećava, vlakna se zbog intenzivne plastične deformacije kidaju u sitne dijeliće i istovremeno poprimaju potpuno amorfnu strukturu. Nakon 1 sat mljevenja slobodna površina mljevenih vlakana (prašaka) iznosi oko 4 m2/g , a prosječna veličina čestica prašaka iznosi oko 60 um . Ključne riječi: Polimerni materijali, makromolekula, modalno vlakno, praškasti materijali, mljevenje (usitnjavanje, drobljene), klasifikacija prašaka, karakterizacija slobodne površine s BET metodom i raspršenjem laserske svjetlosti, veličina i raspodjela veličina čestica, rentgenska difrakcija, poroznost praška, specifična površina, morfologija mljevenih vlakana, apsorpcija (upijanje), adsorpcija. Key words: Polymer materials, macromolecules, modal fibers, powder materials, milling (griding), classification of powders, free surface characterization by BET and laser light scattering methods, size and size distribution of particles, X-ray diffraction, porosity of powders, specific surface, morphology of milled fibers, absorption, adsorption. Summary This work, in its theoretical part, deals with structures, properties and applications of some polymer materials. In addition, it is given detailed description of the methods for the characterization of free surface of powders. The experimental part deals with the results of characterization of modal fibers after performing the high-energy ball milling.The characterization of the milled modal fibers after intense milling is carried out by BET method and laser light scattering. Also, the results on structural and morphological changes, obtained by X-ray diffraction and light microscopic observations, were presented. Free surface of powders increases and the average particle size decreases in the course of milling. Finally, the milled modal fibres were broken in tiny pieces, and at the same time it acquires a completely amorphous structure. After one hour of milling, the specific free surface of the modal fibers increased up to about 4 m2/g and the average size of powder particles was about 60 mm.

Polimerni materijali; makromolekule; modalno vlakno; praškasti materijali; mljevenje (usitnjavanje; drobljene); klasifikacija prašaka; karakterizacija slobodne površine s BET metodom i raspršenjem laserske svjetlosti; veličina i raspodjela veličina čestica

nije evidentirano

engleski

Characterization of free surface of milled powders

nije evidentirano

Polymer materials; macromolecule; modal fiber; powder materials; milling (griding); classification of powders; free surface characterization by BET and laser light scattering methods; size and size distribution of particles; X-ray diffraction; porosity of

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

29.06.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija