Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani (CROSBI ID 207793)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Makovec, Sanja ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Bilandžić, Nina
hrvatski
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani
Od ukupno proizvedenih antibiotika na svjetskoj razini, gotovo 50% ih se primjenjuje u prevenciji i liječenju domaćih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, a među njima značajno mjesto zauzimaju tetraciklinski antibiotici. Zbog širokog spektra djelovanja prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijama, rikecijama i virusima, relativno niske toksičnosti, dobre podnošljivosti i mogućnosti primjene u različitim farmaceutskim oblicima, tetraciklinski antibiotici su našli široku primjenu i u humanoj i u veterinarskoj medicini. Proizvodi su sekundarnog metabolizma bakterijskih vrsta iz roda Streptomyces, a u upotrebi se nalaze i polusintetski tetraciklini. Određivanje rezidua antibiotika, pa tako i tetraciklina, u uzorcima životinjskog podrijetla, postalo je nužnim u svrhu zaštite krajnjih potrošača i sprečavanja širenja antibiotičke rezistencije. Kontrola ostataka antibiotika i najveće dopuštene količine (NDK) antibiotika u pojedinim organima, mlijeku i tkivima životinjskog podrijetla regulirana je na razini Europske unije. U svrhu kontrole ostataka tetraciklinskih antibiotika u hrani koriste se orijentacijske metode, kao što su npr. različiti mikrobiološki testovi i ELISA metoda. U slučaju pozitivnih rezultata na tetraciklinske antibiotike, iznad propisanih NDK vrijednosti, primijenjuje se potvrdna metoda, najčešće tekućinska kromatografija s tandemskom spektrometrijom masa (LC-MS/MS).
antibiotici; tetraciklini; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane
nije evidentirano
engleski
Tetracycline antibiotics and determination of their residues in food
nije evidentirano
antibiotics; tetracyclines; antibiotic resistance; food of animal origin; food control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
9 (1-2)
2014.
7-16
objavljeno
1847-3423
1847-7461