Fluktuacije cijena svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji (CROSBI ID 613151)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zelić, Ana ; Kralik, Igor ; Kralik, Zlata
hrvatski
Fluktuacije cijena svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji
Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, predmet trženja živih svinja na stočnim sajmovima u Republici Hrvatskoj su odojci (25 do 35 kg), svinje (80 do 120 kg) i krmače za klanje. Cijene krmača za klanje na početku godine imaju tendenciju pada, dok se kretanje kroz godinu razlikuje od godine do godine. Na tržištu odojaka uočene su određene zakonitosti kretanja cijena kroz godinu, gdje su cijene najveće u kasnom zimskom i proljetnom razdoblju, tijekom ljeta padaju, a ponovni rast dostižu u zadnjim tjednima u godini. Raspon prosječnih godišnjih cijena svinja tjelesne mase od 80 do 120 kg kroz razdoblje od 2007. do 2013. godine iznosio je od 9 do 12 kn/kg. Na tržištu svinjskog mesa, u mesnicama i mesnoj industriji predmet trženja čine svinjska polovica, svinjski but, svinjska vratina i kare. Cijene u mesnicama veće su od cijena u mesnoj industriji za sve kategorije svinjskog mesa. Prosječne cijene odojaka u EU u petogodišnjem prosjeku (2005.-2009.) kreću se u rasponu od 35 do 40 eura po komadu. Usporedbom cijena u RH i prosječnih cijena u EU uočava se mala razlika u cijenama, a cijene odojaka veće su u RH. Cijene svinjskog mesa u trupu klase E najniže su u zimskom razdoblju, dok su najviše tijekom ljeta i početkom jeseni. Usporedbom cijena svinjskih trupova klase E u RH i u EU za 2013. godinu uočen je da su cijene u RH za ovu kategoriju bile veće od prosječnih cijena u EU.
fluktuacija ; svinjsko meso ; cijena ; klasa
nije evidentirano
engleski
Fluctuation in pig meat prices in the Republic of Croatia and the European Union
nije evidentirano
fluctuation ; pig meat ; price ; class
nije evidentirano
Podaci o prilogu
61-62.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. zbornik sažetaka znanstveno stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-18-5
Podaci o skupu
3. znanstveno stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
poster
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska