Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta (CROSBI ID 207514)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Kralik-Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 3; 115-125

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Kralik-Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica

hrvatski

Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta

Istraživanje je provedeno na 90 nesilica hibrida Hy-Line u dobi od 32 tjedana. Nesilice su podijeljene u tri skupine, hranjene komercijalnom smjesom za nesilice sa 17% sirovih bjelančevina i 11, 60 MJ/kg ME. Istraživanje je trajalo 28 dana. Kontrolna skupina nesilica (K) u smjesi je dobivala 5% sojinog ulja, a pokusne skupine (P1 i P2) hranjene su sa smjesama koje su sadržavale kombinaciju ribljeg i repičinog ulja u različitim udjelima. Smjesa skupine P1 sadržavala je 3, 5% ribljeg ulja i 1, 5% repičinog ulja, dok je P2 skupina u smjesi dobivala 1, 5% ribljeg ulja i 3, 5% repičinog ulja. Tijekom istraživanja, kod nesilica kontrolirana su proizvodna obilježja: tjelesna masa na početku i kraju istraživanja (g), konzumiranje hrane (g) i intenzitet nesivosti (%). Na kraju razdoblja istražena je kvaliteta jaja (n=51 po skupini) 28. dana pokusa (svježe jaje) te 14. dana nakon pohrane jaja na 4°C i to: masa jaja, masa bjelanjka i žumanjka, masa i debljina ljuske, čvrstoća ljuske, indeks oblika, visina bjelanjka, pH bjelanjka, boja žumanjka i HU (Haugh units). Na uzorku od šest žumanjaka po skupini određeni su produkti peroksidacije lipida (TBARS) izraženi u mM . g-1 uzorka. Za određivanje kvalitete jaja korišteni su uređaji: Eggshell Force Gauge Model-II, Egg Multi-Tester EMT-5200, elektronski mikrometar, vaga PB 1502-S, pH metar MP120 i spektrofotometar UV/VIS JENWAY 6305. Sadržaj masnih kiselina u lipidima žumanjka određen je na 5 uzoraka iz svake skupine pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa s plameno ionizacijskim detektorom. Udio eikozapentaenske (EPA, C20:5n-3), dokozaheksaenske (DHA, C22:6n-3), -linolenske (LNA, C18:3n-3), PUFA n-3, PUFA n-6 te omjer PUFA n-6 i PUFA n-3, prikazan je u postotku u odnosu na ukupan sadržaj masnih kiselina u mastima žumanjka. Razlike između skupina utvrđene su pomoću t-testa. Za analizu podataka korišten je program Statistica 7.1 (StatSoft, Inc. 1984-2005). Utvrđene su statistički vrlo visoko značajne razlike (P<0, 001) između završne mase nesilica K i P1 skupine odnosno K i P2 skupine. Između završne mase nesilica skupina P1 i P2 nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05). U oba razdoblja ispitivanja kvalitete jaja (svježe jaje i 14 dana čuvano jaje) nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05) u masi jaja, boji žumanjka, visini bjelanjka, indeksu oblika, HU i udjelima bjelanjka, žumanjka i ljuske. Statistički značajne razlike (P<0, 05) u oba ispitivana razdoblja utvrđene su kod čvrstoće i debljine ljuske i vrijednostima pH bjelanjka. Vrijednosti lipidne peroksidacije mjerene u žumanjcima jaja prvog odnosno 14. dana čuvanja jaja na 4°C statistički su vrlo visoko značajne (P<0, 001). Veći sadržaj (P<0, 05) EPA, DHA, LNA odnosno PUFA n-3 kiselina zabilježen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu. Sadržaj PUFA n-6 bio je znatno veći (P<0, 05) u žumanjcima kontrolne skupine u odnosu na skupine P1 i P2. Povoljniji omjer PUFA n-6/n-3 utvrđen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu (P<0, 05).

nesilice; sojino; repičino i riblje ulje; kvaliteta jaja

nije evidentirano

engleski

Effect of different oils supplemented to laying hens' diets on the quality of eggs and the content of fatty acids in egg yolk

nije evidentirano

laying hens; soybean oil; rapeseed oil; fish oil; egg quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (3)

2007.

115-125

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)