Uzorkovanje i laboratorijske analize (CROSBI ID 51698)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Humski, Andrea ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Uzorkovanje i laboratorijske analize
U cilju osiguranja sigurnosti hrane i učinkovitosti sustava, nužna je provedba monitoringa i nadzora tijekom proizvodnje hrane i njenog stavljanja na tržište. Uzorkovanje hrane provodi se s ciljem izuzimanja reprezentativnog uzorka, a koji treba odražavati obilježja populacije i predstavljati njen prosječan sastav za laboratorijsku analizu. Pri tom se koriste različite metode uzorkovanja od strane osoba odgovornih za provedbu službenih kontrola, uz definiran način te količinu i broj uzoraka koje je potrebno uzeti za analizu. Važna je i uporaba prikladne opreme, pribora te pakiranja i prikladnog označavanja uzoraka koji se potom zajedno s pripadajućom dokumentacijom dostavljaju u laboratorij na ispitivanje mikrobioloških, kemijskih, senzorskih ili drugih značajnih svojstava hrane. Laboratoriji su, primjenom prikladnih postupaka i provedbom sustava upravljanja, dužni osigurati optimalne uvjete za prihvat, pripremu i čuvanje uzoraka namijenjenih analizi te uporabom specifičnih i selektivnih validiranih analitičkih metoda dati vjerodostojne analitičke podatke.
sigurnost hrane, provedba uzorkovanja, laboratorijske analize, sustav upravljanja
nije evidentirano
engleski
Sampling and laboratory analysis
nije evidentirano
food safety, sampling, laboratory analysis, quality system
nije evidentirano
Podaci o prilogu
195-212.
objavljeno
Podaci o knjizi
Uvod u sigurnost hrane
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo
2014.
978-961-92846-2-9