Separation and characterization of whey proteins (CROSBI ID 386789)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andrea Markovinović
Giacometti, Jasminka
engleski
Separation and characterization of whey proteins
Alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin su većinski proteini sirutke različitih prehrambenih i funkcionalnih svojstava. Izdvojeni i pročišćeni iz sirutke su djelotvorniji i tržišno značajni. Izolacija i pročišćavanje alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina zahtjevan je proces različitih metoda bioseparacije koje se temelje na funkcionalnim svojstvima proteina. Najčešće primijenjene metode odnose se na promjene fizikalno-kemijskih svojstava proteina uslijed taloženja/agregacije, promjene pH sredine, temperature, mogućnosti stvaranja kompleksa i djelovanja organskog otapala. Kromatografske i elektroforetske metode su separacijske i identifikacijske metode, dok je filtracija (mikro- i ultrafiltracija) široko korištena separacijska metoda. Primjenom separacijskih i identifikacijskih metoda odijeljeni su i karakterizirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje i kozje sirutke. Predloženom metodologijom koja se sastojala od preparativne i analitičke kromatografije, elektroforeze (SDS-PAGE) i UV/VIS spektroskopije izdvojeni su identificirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje sirutke visoke čistoće. Uspješnost kromatografske separacije i identifikacije alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina kravlje i kozje sirutke se razlikovala što upućuje na strukturnu varijaciju tih proteina.
bovine whey; caprine whey; alpha-lactalbumin; beta-lactoglobulin; SDS-PAGE; ion exchange chromatography; UPLC analysis
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
21.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova
Rijeka, Hrvatska