Karakterizacija i antimikrobna aktivnost polifenola potencijalno iskoristivih lišća (CROSBI ID 386788)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sanja Milovanović
Giacometti, Jasminka
hrvatski
Karakterizacija i antimikrobna aktivnost polifenola potencijalno iskoristivih lišća
Lišće je sporedni i nedovoljno iskorišten izvor sastojaka kao što su fenolni spojevi koji imaju primjenu u održavanju sigurnosti i kvaliteti hrane, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Posebna pozornost usmjerena je na izdvajanje polifenola iz jeftinih ili sporednih izvora hrane i poljoprivrednih proizvoda. U posljednje vrijeme raste interes za prirodnim izvorima u cilju zamjene sintetičkih antioksidansa prirodnim antimikrobnim spojevima te istraživanje biljnih izvora kao moguće sirovine njihove proizvodnje. Fenolni spojevi su sekundarni metaboliti biljaka potrebni za njihovu obranu od raznih napada, kao što su oksidativna oštećenja i napad patogena te su zbog toga potencijalni antimikrobni spojevi. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti učinkovitost lišća, sporednog poljoprivrednog proizvoda kao mogućeg izvora antimikrobnih spojeva i antioksidansa. Fenolni spojevi su izdvojeni iz nekoliko dostupnih izvora lišća biljaka: Olea europaea L., Vitis vinifera, Morus nigra i Aronia melanocarpa. Ekstrakti su prethodno karakterizirani određivanjem ukupnih polifenola (TP), ukupnih flavonoida (TF), a antioksidacijska aktivnost određena je DPPH (mjerenjem antiradikalske aktivnosti metodom stabilnog radikala DPPH•) i ABTS metodom (mjerenjem antiradikalske aktivnosti metodom stabilnog radikala kationa ABTS•+). Ultra visoko-tlačnom tekućinskom kromatografijom (UPLC-DAD) određene su koncentracije pojedinačnih polifenola. Antimikrobni učinak ekstrakata testiran je na Gram-pozitivne (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Listeria monocytogenes ATCC 19115) i Gram-negativne bakterije (Escherichia coli ATCC 25922, Yersinia enterocolitica ATCC 9610). Polifenolni ekstrakti lišća masline, vinove loze i crnog duda, pokazali su snažan učinak, dok je ekstrakt lišća aronije pokazao umjeren antimikrobni učinak na izabrane patogene sojeve bakterija. Svi testirani ekstrakti pokazali su se efikasnijima u borbi protiv Gram-pozitivnih bakterija. Ovaj rad ukazuje na antimikrobni potencijal istraživanih ekstrakata lišća u ulozi prirodnih aditiva u prehrani, kozmetici i ostalim proizvodima.
Polifenoli; Lišće; Antioksidacijska aktivnost; Antimikrobna aktivnost; in vitro testiranje; UPLC-DAD
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
engleski
Characterization and antimicrobial activity of polyphenols of potentially exploitable leaves
nije evidentirano
Polyphenols; Leaves; Residual sources; Antioxidant activity; Antimicrobial activity; in vitro testing; UPLC-DAD
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
21.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova
Rijeka, Hrvatska