Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a (CROSBI ID 386700)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ilić, Ana
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a
Celijakija je doživotni autoimuni poremećaj koji se javlja kod genetički predodređenih pojedinaca, a karakterizira ga teško oštećenje sluznice crijeva nastalo uslijed unošenja glutena. Trenutačno, jedini znanstveno dokazani oblik liječenja celijakije je doživotna primjena bezglutenske prehrane. Svrha ovog rada bila je procijeniti kakvoću prehrane osoba oboljelih od celijakije pomoću odabranog indeksa kakvoće prehrane (Healthy Eating Indeks-2010, HEI-2010) te utvrditi povezanost HEI-2010 s lipidnim profilom ispitanika i antropometrijskim karakteristikama. U istraživanju su sudjelovala 53 ispitanika oba spola (64 % kontinentalne i 34% iz mediteranske regije). Kakvoća prehrane ispitanika procijenjena je uz pomoć HEI-2010 indeksa na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane. Prosječan broj bodova postignutih HEI-2010 indeksom ispitanika iz mediteranske regije iznosi 60, a iz kontinentalne 55. Vrijednosti unutar referentnog intervala promatranih lipidnih parametara ima svega 29 % ispitanika iz kontinentalne regije i 18 % ispitanika iz mediteranske regije. Nije dokazana povezanost HEI-2010 indeksa s lipidnim profilom i antropometrijom ispitanika.
celijakija ; kakvoća bezglutenska prehrana ; Healthy Eating Index 2010 ; lipidni profil
nije evidentirano
engleski
Diet quality assessment of patients with celiac disease which are on gluten free diet determined by Healthy Eating Index
nije evidentirano
celiac disease ; quality of gluten free diet ; Healthy Eating Index 2010 ; lipid profile
nije evidentirano
Podaci o izdanju
88
18.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb