Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a (CROSBI ID 386700)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ilić, Ana Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ilić, Ana

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a

Celijakija je doživotni autoimuni poremećaj koji se javlja kod genetički predodređenih pojedinaca, a karakterizira ga teško oštećenje sluznice crijeva nastalo uslijed unošenja glutena. Trenutačno, jedini znanstveno dokazani oblik liječenja celijakije je doživotna primjena bezglutenske prehrane. Svrha ovog rada bila je procijeniti kakvoću prehrane osoba oboljelih od celijakije pomoću odabranog indeksa kakvoće prehrane (Healthy Eating Indeks-2010, HEI-2010) te utvrditi povezanost HEI-2010 s lipidnim profilom ispitanika i antropometrijskim karakteristikama. U istraživanju su sudjelovala 53 ispitanika oba spola (64 % kontinentalne i 34% iz mediteranske regije). Kakvoća prehrane ispitanika procijenjena je uz pomoć HEI-2010 indeksa na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane. Prosječan broj bodova postignutih HEI-2010 indeksom ispitanika iz mediteranske regije iznosi 60, a iz kontinentalne 55. Vrijednosti unutar referentnog intervala promatranih lipidnih parametara ima svega 29 % ispitanika iz kontinentalne regije i 18 % ispitanika iz mediteranske regije. Nije dokazana povezanost HEI-2010 indeksa s lipidnim profilom i antropometrijom ispitanika.

celijakija ; kakvoća bezglutenska prehrana ; Healthy Eating Index 2010 ; lipidni profil

nije evidentirano

engleski

Diet quality assessment of patients with celiac disease which are on gluten free diet determined by Healthy Eating Index

nije evidentirano

celiac disease ; quality of gluten free diet ; Healthy Eating Index 2010 ; lipid profile

nije evidentirano

Podaci o izdanju

88

18.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam