Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705823

Sveto trojstvo jezika, nacije i države


Kordić, Snježana
Sveto trojstvo jezika, nacije i države, 2014. (intervju).


Naslov
Sveto trojstvo jezika, nacije i države
(The Holy Trinity of Language, Nation and State)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Dani, 18.7.2014., str. 60-62. (intervju vodila Amila Kahrović-Posavljak)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2014

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; purizam; policentrični jezik; monocentrični jezik; varijante; standardni jezik; nacionalizam; međusobna razumljivost; religija; obrazovanje; nepotizam; nacija; njemački jezik; engleski; hrvatski; srpski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; purism; polycentric language; monocentric language; language varieties; standard language; nationalism; mutual intelligibility; religion; education; nepotism; nation; German; English; Croatian; Serbian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
U intervjuu se govori o knjizi "Jezik i nacionalizam". Navode se mane jezične politike obilježene purizmom i daju se smjernice kako bi jezičnu politiku trebalo promijeniti. Tematizira se odgovornost jezikoslovaca za razdvajanje djece po nacionalnoj pripadnosti u školama. Nadalje, ukazuje se na nepotizam unutar akademske zajednice i nudi se kao rješenje preuzimanje mehanizma koji postoji na talijanskim fakultetima. Osim toga, podsjeća se da fakulteti raspolažu etičkim kodeksom, pa kad bi se znanstvenici pridržavali njegovih načela, to bi ih spriječilo da odstupaju od dokazanih znanstvenih spoznaja. U intervjuu se navode primjeri raznih monocentričnih i policentričnih standardnih jezika. Na kraju se govori o tome kakvu ulogu pri nastanku različitih jezika ima teritorijalna razdvojenost ljudi koja onemogućava komunikaciju između njih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Politologija, Sociologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)