Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705821

Nedjeljom u 2


Kordić, Snježana
Nedjeljom u 2, 2014. (intervju).


Naslov
Nedjeljom u 2
(Sundays at 2 p.m.)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Prvi program Hrvatske televizije, emisija Nedjeljom u dva 25.5.2014., 60 minuta (intervju vodio Aleksandar Stanković)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2014

Ključne riječi
Sociolingvistika ; jezična politika ; purizam ; obrazovanje ; nacionalizam ; standardni jezik ; policentrični jezik ; varijante ; međusobna razumljivost ; ime jezika ; unitarizam ; povijest ; Jugoslavija ; pismo ; ćirilica ; Vukovar ; etnički konflikt ; nacija ; njemački jezik ; engleski ; hrvatski ; srpski ; crnogorski ; bosanski ; srpskohrvatski
(Sociolinguistics ; language policy ; purism ; education ; nationalism ; standard language ; polycentric language ; language varieties ; mutual intelligibility ; language name ; linguistic unitarism ; history ; Yugoslavia ; script ; Cyrillic ; Vukovar ; ethnic conflict ; nation ; German ; English ; Croatian ; Serbian ; Montenegrin ; Bosnian ; Serbo-Croatian)

Sažetak
Povodom knjige "Jezik i nacionalizam" razgovaralo se o purizmu u Hrvatskoj. Opisan je ne samo purizam u 1990-ima, nego su navedeni dokazi za izraziti purizam od 2000. do 2014. u hrvatskim školama. Nadalje, opisani su policentrični standardni jezici koji se sastoje od varijanta, kakav je njemački ili engleski, i povučena je paralela sa standardnim jezikom kojim govore Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci. Navedeni su kriteriji koji se u znanosti koriste za utvrđivanje je li riječ o jednom ili o nekoliko jezika. Tematiziran je i naziv jezika, zatim je li u Jugoslaviji bilo jezičnog unitarizma i kako neutralni eksperti iz zapadnoevropskih zemalja gledaju na to. Na kraju je prokomentirana i diskusija oko ćirilice u Vukovaru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)