Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705641

Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium


Crnković, Goranka
Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium
(Synergistic effect of honeydew honey and probiotic bacteria Lactobacillus plantarum on Salmonella enterica serotype Typhimurium growth)

Autori
Crnković, Goranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
15.07

Godina
2014

Stranica
63

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Medun; sinergističko djelovanje; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium
(Honeydew honey; synergistic effect; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium)

Sažetak
Med je namirnica koja posjeduje ljekovita i antimikrobna svojstva. Dokazano je i prebiotičko djelovanje meda na probiotičke bakterije koje kao dio prirodne mikroflore organizma imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja te borbi protiv bolesti i različitih patogenih mikroorganizama. Jedna od najkvalitetnijih, iako još uvijek relativno nepoznatih vrsta meda su meduni. Zbog toga je kroz ovaj rad ispitano antimikrobno, prebiotičko i sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum. Rezultati su pokazali kako meduni imaju antimikrobno djelovanje protiv bakterijeSalmonella enterica serotip Typhimurium, kako imaju prebiotičko djelovanje na probiotičku bakteriju Lactobacillus plantarum te kako u kombinaciji s L. plantarum sinergistički djeluju kao antimikrobni agens prema patogenoj bakteriji Salmonella enterica serotip Typhimurium. Meduni ne pojačavaju autoagregaciju Lactobacillus plantarum, ali poboljšavaju njegove fermentacijske sposobnosti. Stoga bi se mogli koristiti u liječenju različitih infekcija te u prehrambenoj industriji za sprečavanje kvarenja hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka