Gubitci voća poslije berbe (CROSBI ID 386538)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidolin, Paola
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Gubitci voća poslije berbe
Voće je važan izvor vitamina i minerala i bitno je za pravilnu prehranu ljudi. U Svijetu se gubi velika količina hrane zbog kvarenja oštećenja na putu do potrošača. U zemljama u razvoju, gdje tropska klima i slabo razvijena infrastruktura pridonose ovome problemu, gubitci su ponekad nevjerojatnih razmjera. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, prerade i marketinga. Najčešće, gubitci poslije berbe su simptom, a ne problem. Poznavanje njihovog uzroka bitno je za odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe može pomoći u očuvanju resursa i poboljšanju ljudskog blagostanja. Smanjenje gubitaka hrane nudi važan način povećanja dostupnosti hrane bez potrebe za dodatnim proizvodnim resursima, a u manje razvijenim zemljama može doprinijeti ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva poboljšanjem agrobiznisa. Kako se proizvod kreće u lancu poslije berbe, gubitci poslije berbe mogu imati nekoliko uzroka, kao što su nepravilno rukovanje ili kvarenje uzrokovano mikroorganizmima, insektima, glodavcima i pticama. S druge strane, u razvijenim zemljama velika se količina hrane ne potroši, nego se baca, bilo zbog prevelikih porcija ili isteklog roka trajanja. Problem u manje razvijenim zemljama je neučinkovitost poljoprivrednog sustava poslije berbe koja dovodi do gubitaka hrane. Bolesti i fiziološke poremetnje voća nakon berbe mogu se kontrolirati raznim fizikalnim i kemijskim sredstvima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije. Gubitci poslije berbe važni su iz gospodarskog i prehrambenog stajališta, a problem je tehnološki i znanstveno složen. Smanjenje gubitaka značajnije doprinosi poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego u povećanje proizvodnje.
gubitci voća; uzročnici; metode smanjenja gubitaka; odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja; očuvanje resursa
nije evidentirano
engleski
Fruit postharvest losses
nije evidentirano
fruit losses; causes; methods of reducing; the relationship between developed and developing countries; resources conservation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
14.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb