Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gubitci voća poslije berbe (CROSBI ID 386538)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidolin, Paola Gubitci voća poslije berbe / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vidolin, Paola

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Gubitci voća poslije berbe

Voće je važan izvor vitamina i minerala i bitno je za pravilnu prehranu ljudi. U Svijetu se gubi velika količina hrane zbog kvarenja oštećenja na putu do potrošača. U zemljama u razvoju, gdje tropska klima i slabo razvijena infrastruktura pridonose ovome problemu, gubitci su ponekad nevjerojatnih razmjera. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, prerade i marketinga. Najčešće, gubitci poslije berbe su simptom, a ne problem. Poznavanje njihovog uzroka bitno je za odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe može pomoći u očuvanju resursa i poboljšanju ljudskog blagostanja. Smanjenje gubitaka hrane nudi važan način povećanja dostupnosti hrane bez potrebe za dodatnim proizvodnim resursima, a u manje razvijenim zemljama može doprinijeti ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva poboljšanjem agrobiznisa. Kako se proizvod kreće u lancu poslije berbe, gubitci poslije berbe mogu imati nekoliko uzroka, kao što su nepravilno rukovanje ili kvarenje uzrokovano mikroorganizmima, insektima, glodavcima i pticama. S druge strane, u razvijenim zemljama velika se količina hrane ne potroši, nego se baca, bilo zbog prevelikih porcija ili isteklog roka trajanja. Problem u manje razvijenim zemljama je neučinkovitost poljoprivrednog sustava poslije berbe koja dovodi do gubitaka hrane. Bolesti i fiziološke poremetnje voća nakon berbe mogu se kontrolirati raznim fizikalnim i kemijskim sredstvima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije. Gubitci poslije berbe važni su iz gospodarskog i prehrambenog stajališta, a problem je tehnološki i znanstveno složen. Smanjenje gubitaka značajnije doprinosi poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego u povećanje proizvodnje.

gubitci voća; uzročnici; metode smanjenja gubitaka; odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja; očuvanje resursa

nije evidentirano

engleski

Fruit postharvest losses

nije evidentirano

fruit losses; causes; methods of reducing; the relationship between developed and developing countries; resources conservation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

14.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)