Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta (CROSBI ID 612888)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krejcarová, Jana ; Straková, Eva ; Mas, Nora ; Suchý, Pavel ; Šerman, Vlasta
hrvatski
Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta
Cilj rada bio je utvrditi učinak dodatka usitnjene pulpe ploda (bobice) vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) u krmne smjese za komercijalne nesilice u različitim koncentracijama (2, 5 i 10 %), na intenzitet boje žumanjka jajeta. Pokus je proveden na 4 skupine po 8 nesilica ISA Brown ; skupina K (kontrola), pokusna skupina P1 (2%), pokusna skupina P2 (5%) i i pokusna skupina P3 (10%). Pokus je trajao 4 tjedna. Od svake skupine nesilica svaki tjedan bilo je uzeto 40 jaja (160 ukupno). Boja žumanjka ocjenjena je prema ljestvici La Roche. Pulpe vučjeg trna dobivene su kao sekundarni proizvod prešanja bobica vučjeg trna sorte Leikora. U 1 kg suhe tvari pulpe bilo je 212, 7 g dušičnih tvari, 145, 8 g masti, 177, 6 g vlaknine, 442, 1 g nedušičnih ekstraktivnih tvari, 21, 7 g pepela, 1, 2 g Ca, 2, 6 g P, 0, 9 g Mg, 18, 3 mg Zn, 9, 7 mg Cu i 32, 1 mg Fe. Bruto energija iznosila je 23, 6 MJ/kg pulpe. Na temelju analize aminokiselinskog sastava utvrđen je sadržaj pojedinih aminokiselina u suhoj tvari pulpe (g/kg suhe tvari): Asp (20, 28), Thr (6, 16), Ser (10, 20), Glu (35, 79), Pro (2, 12), Gly (7, 86), Ala (7, 22), Val (7, 97), Met (1, 27), Ile (6, 48), Leu (12, 21), Tyr (5, 84), Phe (7, 22), His (5, 20), Lys (9, 24) i Arg (24, 11). Plinskom kromatografijom utvrđen je i sadržaj pojedinih masnih kiselina FA (g/100 g mati). Od zasićenih FA u ulju vučjeg trna utvrđeni su C12:0 (0, 01), C14:0 (0, 10), C16:0 (12, 42), C17:0 (0, 14), C18:0 (1, 22), C20:0 (0, 23) i C22:0 (0, 02). Od mononezasićenih FA C16:1 (11, 32), C17:1 (0, 01), C18:1 (11, 03), C20:1 (0, 11) i C22:1 (0, 02). Od skupine n-6 FA C18:2n6 (13, 14), C18:3n6 (0, 11), C20:2n6 (0, 23) i C22:2n6 (0, 11). Od skupine n-3 FA C18:3n3 (11.37), C20:5n3 (0, 01) i C22:6n3 (0, 05). Od ukupne količine FA (61, 65 g/100 g ulja) zasićenih Fa bilo je 14, 14 g, a nezasićenih 47.51 g (od toga mononezasićenih 22, 49 g, n-6 FA 13, 59 g i n-3 FA 11, 43 g). Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak pulpe vučjeg trna u krmne smjese pokusnih nesilica (u svim koncentracijama) vrlo značajno (P ≤ 0, 01) povećava intenzitet boje žumanjka jajeta. Na temelju rezultata istraživanja optimalnom dozom smatramo dodatak 2% pulpe vučjeg trna u krmne smjese za komercijalne nesilice.
Vučji trn; pulpa; nesilice; jaje; aminokiseline; masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace and its use for dyeing of egg yolk
nije evidentirano
Sea buckthorn; pomace; laying hens; eggs; amino acids; fatty acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-25.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka
Slavko Lulić
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
XXI međunarodno savjetovanje Krmiva 2014
predavanje
04.06.2014-06.06.2014
Opatija, Hrvatska