Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta (CROSBI ID 612888)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Krejcarová, Jana ; Straková, Eva ; Mas, Nora ; Suchý, Pavel ; Šerman, Vlasta Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta // XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka / Slavko Lulić (ur.). Zagreb: Krmiva, 2014. str. 24-25

Podaci o odgovornosti

Krejcarová, Jana ; Straková, Eva ; Mas, Nora ; Suchý, Pavel ; Šerman, Vlasta

hrvatski

Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta

Cilj rada bio je utvrditi učinak dodatka usitnjene pulpe ploda (bobice) vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) u krmne smjese za komercijalne nesilice u različitim koncentracijama (2, 5 i 10 %), na intenzitet boje žumanjka jajeta. Pokus je proveden na 4 skupine po 8 nesilica ISA Brown ; skupina K (kontrola), pokusna skupina P1 (2%), pokusna skupina P2 (5%) i i pokusna skupina P3 (10%). Pokus je trajao 4 tjedna. Od svake skupine nesilica svaki tjedan bilo je uzeto 40 jaja (160 ukupno). Boja žumanjka ocjenjena je prema ljestvici La Roche. Pulpe vučjeg trna dobivene su kao sekundarni proizvod prešanja bobica vučjeg trna sorte Leikora. U 1 kg suhe tvari pulpe bilo je 212, 7 g dušičnih tvari, 145, 8 g masti, 177, 6 g vlaknine, 442, 1 g nedušičnih ekstraktivnih tvari, 21, 7 g pepela, 1, 2 g Ca, 2, 6 g P, 0, 9 g Mg, 18, 3 mg Zn, 9, 7 mg Cu i 32, 1 mg Fe. Bruto energija iznosila je 23, 6 MJ/kg pulpe. Na temelju analize aminokiselinskog sastava utvrđen je sadržaj pojedinih aminokiselina u suhoj tvari pulpe (g/kg suhe tvari): Asp (20, 28), Thr (6, 16), Ser (10, 20), Glu (35, 79), Pro (2, 12), Gly (7, 86), Ala (7, 22), Val (7, 97), Met (1, 27), Ile (6, 48), Leu (12, 21), Tyr (5, 84), Phe (7, 22), His (5, 20), Lys (9, 24) i Arg (24, 11). Plinskom kromatografijom utvrđen je i sadržaj pojedinih masnih kiselina FA (g/100 g mati). Od zasićenih FA u ulju vučjeg trna utvrđeni su C12:0 (0, 01), C14:0 (0, 10), C16:0 (12, 42), C17:0 (0, 14), C18:0 (1, 22), C20:0 (0, 23) i C22:0 (0, 02). Od mononezasićenih FA C16:1 (11, 32), C17:1 (0, 01), C18:1 (11, 03), C20:1 (0, 11) i C22:1 (0, 02). Od skupine n-6 FA C18:2n6 (13, 14), C18:3n6 (0, 11), C20:2n6 (0, 23) i C22:2n6 (0, 11). Od skupine n-3 FA C18:3n3 (11.37), C20:5n3 (0, 01) i C22:6n3 (0, 05). Od ukupne količine FA (61, 65 g/100 g ulja) zasićenih Fa bilo je 14, 14 g, a nezasićenih 47.51 g (od toga mononezasićenih 22, 49 g, n-6 FA 13, 59 g i n-3 FA 11, 43 g). Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak pulpe vučjeg trna u krmne smjese pokusnih nesilica (u svim koncentracijama) vrlo značajno (P ≤ 0, 01) povećava intenzitet boje žumanjka jajeta. Na temelju rezultata istraživanja optimalnom dozom smatramo dodatak 2% pulpe vučjeg trna u krmne smjese za komercijalne nesilice.

Vučji trn; pulpa; nesilice; jaje; aminokiseline; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace and its use for dyeing of egg yolk

nije evidentirano

Sea buckthorn; pomace; laying hens; eggs; amino acids; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-25.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka

Slavko Lulić

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

XXI međunarodno savjetovanje Krmiva 2014

predavanje

04.06.2014-06.06.2014

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina