Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe (CROSBI ID 386496)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novković, Katarina Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Novković, Katarina

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu. Tržište voća za svježu uporabu postavlja čitav niz zahtjeva koje plodovi moraju moraju ispunjavati kako bi se mogli uspješno plasirati. Naglasak se stavlja na obojenost, mogućnost transporta, trajnost i čvrstoću plodova. U svrhu osiguravanja dovoljne količine voća i održanja kakvoće, berba mora biti pravovremena, što ovisi i o udaljenosti na koju je potrebno prevesti plod. Potrebno je spriječiti nepoželjne mikrobiološke procese do kojih dolazi zbog same prirode voća, oštećenja na plodu, te pogodnih uvjeta za razvoj mikroroganizama. Osim kvarenja mikroorganizmima plodovi mogu postati neupotrebljivi i zbog ljudskog faktora odnosno prerane ili prekasne berbe i neodgovarajučih uvjeta čuvanja. Prilikom čuvanja voće mora biti zdravo i neoštećeno. Ovisno o vrsti čuvanja, odnosno vrsti hladnjače plodove možemo dodatno tretirati. Tim tretmanima omogućavamo održanje kakvoće plodova poslije berbe.

breskva; nektarina; čuvaanje; fiziološke poremetnje

nije evidentirano

engleski

Factors affecting quality maintenance in peach and nectarine storage

nije evidentirano

peach; nectarine; storage; physiological disorders

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

30.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)