Svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa (CROSBI ID 386468)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šagolj, Tina
Šubarić, Drago
Jozinović, Antun
hrvatski
Svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa
Ekstruzija je značajan proces u prehrambenoj industriji, pri čemu se za proizvodnju ekstrudata najviše koristi kukuruzna krupica. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno- kemijskih svojstava gotovih proizvoda, dio kukuruzne krupice zamjenjuje se s brašnima drugih žitarica. Cilj ovoga rada bio je ispitati svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa (dodatak prosa u količini 5%, 10% i 15%). Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu, pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, uz primjenu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom prosa došlo do povećanja ekspanzijskog omjera (EO) i lomljivosti, a smanjenja nasipne mase i tvrdoće ekstrudata. Tijekom procesa ekstruzije došlo je do potamnjivanja uzoraka. Indeks apsorpcije vode (WAI) i indeks topljivosti u vodi (WSI) povećali su se nakon procesa ekstruzije, a dodatkom prosa došlo je do smanjenja vrijednosti indeksa topljivosti u vodi (WSI). Dodatkom prosa i postupkom ekstruzije došlo je do smanjenja viskoznosti vrha te su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji, a neekstrudirani su pokazali bolju stabilnost tijekom miješanja na visokoj temperaturi. Udio pepela se povećavao proporcionalno s povećanjem dodatka prosa.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; proso
nije evidentirano
engleski
Properties of extruded products based on corn grits with addition of millet
nije evidentirano
extrusion ; corn grits ; millet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
02.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH