Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa (CROSBI ID 386468)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šagolj, Tina Svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa / Šubarić, Drago (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šagolj, Tina

Šubarić, Drago

Jozinović, Antun

hrvatski

Svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa

Ekstruzija je značajan proces u prehrambenoj industriji, pri čemu se za proizvodnju ekstrudata najviše koristi kukuruzna krupica. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno- kemijskih svojstava gotovih proizvoda, dio kukuruzne krupice zamjenjuje se s brašnima drugih žitarica. Cilj ovoga rada bio je ispitati svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice s dodatkom prosa (dodatak prosa u količini 5%, 10% i 15%). Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu, pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, uz primjenu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom prosa došlo do povećanja ekspanzijskog omjera (EO) i lomljivosti, a smanjenja nasipne mase i tvrdoće ekstrudata. Tijekom procesa ekstruzije došlo je do potamnjivanja uzoraka. Indeks apsorpcije vode (WAI) i indeks topljivosti u vodi (WSI) povećali su se nakon procesa ekstruzije, a dodatkom prosa došlo je do smanjenja vrijednosti indeksa topljivosti u vodi (WSI). Dodatkom prosa i postupkom ekstruzije došlo je do smanjenja viskoznosti vrha te su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji, a neekstrudirani su pokazali bolju stabilnost tijekom miješanja na visokoj temperaturi. Udio pepela se povećavao proporcionalno s povećanjem dodatka prosa.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; proso

nije evidentirano

engleski

Properties of extruded products based on corn grits with addition of millet

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; millet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

02.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija