Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (CROSBI ID 386467)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šetka, Ivana Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice / Babić, Jurislav (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šetka, Ivana

Babić, Jurislav

Jozinović, Antun

hrvatski

Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice

Ekstruzija je danas često korišten proces u prehrambenoj industriji. S ciljem poboljšanja nutritivnih i fizikalnih svojstava ekstrudata, kukuruznoj krupici kao osnovnoj sirovini mogu se dodavati brašna drugih žitarica, leguminoza, kao i sušenog voća i povrća. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ekstruzije i dodatka slanutka (s udjelom 5%, 10% i 15%) na svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Istraživanje je pokazalo da je dodatkom slanutkovog brašna došlo do porasta ekspanzijskog omjera i smanjenja nasipne mase te smanjenja tvrdoće i povećanja lomljivosti ekstrudata. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi povećali su se nakon ekstruzije. Ekstruzijom je došlo do potamnjivanja svih uzoraka, što je bilo posebno izraženo kod ekstrudata s dodatkom slanutka. Postupkom ekstruzije i dodatkom slanutka došlo je do smanjenja viskoznosti vrha. Dodatak slanutka je povećao sklonost retrogradaciji kod neekstrudiranih uzoraka, a ekstrudirani uzorci su bili manje skloni retrogradaciji. Udio pepela je rastao proporcionalno udjelu slanutkovog brašna.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; slanutak

nije evidentirano

engleski

Effect of chickpea flour addition on the properties of corn grits extrudates

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; chickpeas flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

02.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija