Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704836

PROFESIONALNA OTROVANJA ZABILJEŽENA U CENTRU ZA KONTROLU OTROVANJA TIJEKOM 2013. GODINE


Ljubičić, Anita
PROFESIONALNA OTROVANJA ZABILJEŽENA U CENTRU ZA KONTROLU OTROVANJA TIJEKOM 2013. GODINE // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 56 (2014), 1; 71-75 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, stručni)


Naslov
PROFESIONALNA OTROVANJA ZABILJEŽENA U CENTRU ZA KONTROLU OTROVANJA TIJEKOM 2013. GODINE
(The cases of professional poisoning during 2013 year in Poison control center of Institute for medical research and occupational health)

Autori
Ljubičić, Anita

Izvornik
Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini (0350-6886) 56 (2014), 1; 71-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, stručni

Ključne riječi
Profesionalna otrovanja; plinovi; dimovi; zavarivanje; organska otapala
(( occupational poisoning; gases; fumes; welding; organic solvents ))

Sažetak
Centar za kontrolu otrovanja je 24-satna informacijska služba pri Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu koja prima upite zdravstvenih radnika vezane uz slučajeve akutnih otrovanja osoba zaprimljenih u zdravstvene ustanove, te upite drugih pravnih i fizičkih osoba na području Republike Hrvatske, ali i s područja Bosne i Hercegovine. Ovaj prikaz nastavlja se na ranije godišnje prikaze objavljene u ovom časopisu vezano uz profesionalna otrovanja zabilježena u razdoblju od 2008. do 2012. godine. Tijekom 2013. godine u Centru za kontrolu otrovanja zabilježeno je 1.759 poziva u kojima su se tražile informacije o 1.790 slučaja. U 41 slučaju radilo se o sumnji na prekomjernu izloženost štetnostima na radnom mjestu, odnosno profesionalnim otrovanjima. U svim slučajevima radnici su bili izloženi kemijskim štetnostima bilo u krutom, tekućem ili plinovitom obliku. Informacije vezane uz očekivane simptome i terapijske smjernice tražili su većinom zdravstveni radnici, a samo u 6 slučajeva radnici sami.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anita Ljubičić, (306884)