Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.) (CROSBI ID 386427)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dujmović, Ana-Marija
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)
Murva (Morus, Moraceae) je široko rasprostranjena biljna vrsta u svijetu, od tropskih do sub-arktičkih regija. U prošlosti je bila poznata kao omiljena hrana dudova svilca, dok danas ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji i kozmetici. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj tri različite tehnike sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova bijele (Morus alba) i crne murve (Morus nigra). Postupci sušenja korišteni u radu bili su konvencionalno sušenje, infracrveno sušenje i liofilizacija. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC-RID). Među ispitanim tehnikama sušenja, infracrveno sušenje pokazalo se kao najbolja tehnika koja rezultira sušenim plodovima murve s visokim udjelom polifenolnih spojeva.
antioksidacijski kapacitet; antocijani; ekstrakcija; flavonoidi; murva; polifenoli; sušenje
nije evidentirano
engleski
Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.)
nije evidentirano
anthocyanins; antioxidant capacity; drying; extraction; flavonoids; mulberry; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
10.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb