Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.) (CROSBI ID 386427)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dujmović, Ana-Marija Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.) / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Dujmović, Ana-Marija

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)

Murva (Morus, Moraceae) je široko rasprostranjena biljna vrsta u svijetu, od tropskih do sub-arktičkih regija. U prošlosti je bila poznata kao omiljena hrana dudova svilca, dok danas ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji i kozmetici. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj tri različite tehnike sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova bijele (Morus alba) i crne murve (Morus nigra). Postupci sušenja korišteni u radu bili su konvencionalno sušenje, infracrveno sušenje i liofilizacija. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC-RID). Među ispitanim tehnikama sušenja, infracrveno sušenje pokazalo se kao najbolja tehnika koja rezultira sušenim plodovima murve s visokim udjelom polifenolnih spojeva.

antioksidacijski kapacitet; antocijani; ekstrakcija; flavonoidi; murva; polifenoli; sušenje

nije evidentirano

engleski

Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.)

nije evidentirano

anthocyanins; antioxidant capacity; drying; extraction; flavonoids; mulberry; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija